Waarom duurzaam wonen?

0
312
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Duurzaamheid. Je hoort dit thema erg veel om je heen. Niet heel gek, want we weten steeds beter wat wel en niet goed is voor mens en milieu. Een van de aspecten waarbij er aan duurzaamheid gedacht wordt, is bij duurzame woningen. Het wordt steeds populairder om duurzaam te gaan wonen, maar waarom zou je duurzaam gaan wonen? Hieronder lees je daar meer over!

Belang van duurzaamheid

Waarschijnlijk heb je het al gemerkt, maar de temperatuur binnen Nederland is afgelopen eeuw met ongeveer twee graden hoger geworden. Doordat er meer broeikassen in de lucht komen, ontstaat deze verhoging. Methaan, waterdamp en CO2 zijn de belangrijkste broeikassen. Deze kun je ook wel kennen als koolzuurgas. De broeikassen in de lucht, heeft verschillende gevolgen voor de aarde. Zo kunnen dieren hier niet tegen, waardoor er diersoorten uitsterven. Ook gaat de landbouw hierdoor achteruit, waardoor er meer honger en armoede ontstaat. Door na te denken over duurzaam leven, en dit ook nastreeft, kun je de vervelende gevolgen voorkomen. 

Wat is de ecologische voetafdruk?

Het getal dat weergeeft hoeveel invloed jouw leven op de aarde heeft noem je de ecologische voetafdruk. Wanneer jij bijvoorbeeld een bewuste keuze maakt om op de groene energie te letten, zal je ecologische voetafdruk ook minder groot zijn. Wanneer je de aarde eerlijk zou verdelen, zou iedereen 1,8 hectare voor zichzelf hebben. Op dit moment ligt dit rond de 2,3. Dat is dus een stuk meer dan dat we eigenlijk hebben, waardoor de natuurlijke reserves gebruikt moeten worden. Deze reserves raken op den duur op. 

 

Waar je de grootste voetafdruk terug ziet, is in rijke landen. De ontwikkelingslanden hebben juist de kleinste voetafdruk. Hoewel de ontwikkelingslanden het eigenlijk beter doen, moeten ze nu wel de klappen opvangen van de rijke landen met grote voetafdruk. Wanneer je kijkt naar Nederland, ligt de voetafdruk op 4,4. Dat is een stuk hoger dan wat het zou moeten zijn. Afrika heeft met 1,1 de laagste voetafdruk, terwijl Noord-Amerika de grootste heeft met 9,4.

Waarom duurzaam wonen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is duurzaamheid voor verschillende aspecten erg belangrijk. Je helpt er dus niet alleen jezelf mee, maar ook het milieu, de aarde en dieren. Wanneer je duurzaam zou leven, bespaar je op lange termijn ook op je geld. Maar hoe zorg je ervoor dat je duurzaam kan wonen? Tegenwoordig zie je veel zonnepanelen voorbij komen. Deze zonnepanelen zorgen voor energie in de woningen. Nieuwbouwhuizen worden ook gasloos gebouwd. Daarnaast kun je ook denken aan het scheiden van je afval. Dit is een erg makkelijke manier om toch al goed mee te helpen aan de duurzaamheid. Daarnaast kun je ook elektrische apparaten uitschakelen op het moment dat ze niet gebruikt worden, hierdoor voorkom je ook onnodig energieverbruik. Iedereen vindt het fijn om op een goede temperatuur te kunnen wonen. Door middel van de juiste isolatie voorkom je dat je de verwarming steeds hoog moet zetten. En hoe lekker is een goede douche na een lange dag? Denk hierbij ook eens na hoe lang je er al onder staat. Hoe langer je onder de douche staat, hoe slechter het is voor de duurzaamheid. Ga eens na wat je al doet en wat je nog kunt verbeteren.