Waar moet je op letten als je een tweedehands auto koopt?

0
730
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wanneer iemand een eerste auto koopt, zal dit in vele gevallen om een tweedehands auto gaan, vanwege de hoge prijs die verbonden is aan een auto. Zo kun je de eerste jaren lekker rondrijden, voor een ‘zachter’ prijsje. Echter moet er wel goed gelet worden op een aantal zaken, omdat je natuurlijk geen kat in de zak wilt kopen. Lees snel verder en ontdek welke zaken extra aandacht verdienen bij het kopen van een tweedehands auto!

Hoe ziet de auto eruit?

Afhankelijk van het aantal jaren dat de auto is gebruikt, is het belangrijk om kritisch te kijken naar hoe de auto eruitziet. Is de auto 10 jaar oud? Dan zijn kleine krasjes of een deuk geen uitzonderingen. Is de auto slechts 3-5 jaar oud en heeft het verschillende krassen en hier een daar een deukje? Dan moet er kritisch nagedacht worden hoe men met de auto is omgegaan en wat voor rijgedrag hierbij aansluit… Het belooft namelijk niet veel goeds als er binnen zo’n korte tijd al zichtbare beschadigingen zijn geconstateerd. Dit geldt zowel voor de binnen- als buitenkant. Kijk hoe alles eruitziet van binnen en of het dashboard goed werkt en check de airco. Bovendien is het nalopen van alle auto onderdelen van groot belang!  

Onderhoud en kilometerstand

Vervolgens is het belangrijk om de onderhoudsgeschiedenis op te vragen. Dit kan door middel van een onderhoudsboekje, zo krijg je gedetailleerde kennis over de auto en eventuele gebreken die verholpen zijn. Daarnaast is ook de kilometerstand van groot belang. Hier werd voorheen nog mee gesjoemeld, maar dit wordt gelukkig steeds minder. Vraag dus te allen tijde naar de NAP (nationale auto pas), dit verzekert je van een juist doorgegeven kilometerstand. Is de verkoper (particulier of dealer) niet in het bezit van deze pas, dan kan het voorkomen dat de kilometerstand is teruggedraaid. Dit kan op den duur resulteren in veel onderhoud, een kortere levensduur en dus een hoop extra kosten en teleurstelling.

Doe een autocheck

Voorafgaand aan een afspraak met een dealer of particulier is het verstandig om een auto check te doen. Dit kan via diverse websites en zowel gratis als betaald. Door deze check vooraf te doen, voorkom je teleurstelling en tijdverspilling. Het kan namelijk zo zijn dat de auto al 3 eigenaren heeft gehad, wat vaak erg veel is en niet de beste keuze. Iedere persoon rijdt anders in een auto en dit kan zijn sporen nalaten. De autocheck vertelt je vaak meer over: de apk datum, aantal eigenaren, bouwjaar en dergelijke. Wees dus ook eerlijk als je zelf een auto verkoopt en zorg dat de auto verkoop klaar is.

Maak een proefrit

Tot slot is het verstandig om een proefrit te maken. Dit is handig om te kijken of je de auto fijn vindt rijden en vooral ook hoe de auto rijdt. Gaat dit met wat schokken en stoten? Loopt de koppeling niet helemaal lekker of start de auto niet goed op vanaf een koude motor? Een proefrit geeft je antwoorden op vele vragen en ook de kans om diverse zaken te testen, zo kun je kijken of de lichten allemaal werken, het dashboard goed werkt, en of de airco en verwarming het doen. Als je de auto niet lekker vindt rijden, gaat de deal natuurlijk sowieso niet door!

Naast bovenstaande aandachtspunten is het ook verstandig om te vragen naar de garantie die op de auto zit. Vraag hierbij voor hoelang de garantie geldig is en waarvoor allemaal. Indien je goed op bovenstaande zaken let, kun je haast geen kat in de zak kopen en rijd je binnenkort weg in een mooie tweedehands auto. Vergeet alleen niet om je auto te verzekeren. Een vergelijking maken tussen alle autoverzekeringen doe je hier.