Tuin

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een horeca parasol?

Geschreven door admin

Om te beginnen met het formuleren van een antwoord op deze vraag, gaan we eerst even kijken naar het begrip horeca parasol. Want wanneer spreek je eigenlijk van een horecaparasol? Veel fabriekanten en verkopers bestempelen grote parasols van ongeveer 4x4m of groter als horecaparasol. Hoewel erg geen geschreven regels zijn over wanneer een parasol een horecaparasol is of niet, zijn de kwalitatieve aanbieders van mening dat een horecaparasol meer is dan een grote parasol.

Horecaparasol blijven in tegenstelling tot consumentenparasols over het algemeen het hele jaar door buiten staan. Daarnaast dienen horecaparasols meer tegen een stootje te kunnen dan andere parasols. De parasol die op een terras staat moet tegen regen en een windstoot kunnen als er gasten onder zitten. Op deze wensen passen de fabriekanten hun assortiment van horecaparasols aan. Hierbij spelen de volgende kenmerken een rol:

1. Het doek

Voor goede horecaparasols worden stevige en kwalitatieve doeken gebruikt. Het doek van een horecaparasol is over het algemeen 2 tot 4 keer dikker dan het doek van een consumentenparasol. Voor het materiaal van het doek wordt er met name gekozen voor kwalitatief polyester of acryl. Bij horeca parasol fabrikanten als Glatz wordt er onderscheidt gemaakt tussen verschillende klasse doek.  Dit in combinatie met de dikte van het materiaal zorgt ervoor dat het doek van de parasol tegen een stootje kan.

2. Baleinen

Met de baleinen van een parasol worden de ribben bedoelt waarover het doek gespannen is. Deze lopen dus van de nok van de parasol tot aan de uiteinden van het doek. Om het doek strak te spannen en te kunnen dragen is het van belang dat er dikke baleinen worden gebruikt van stevig materiaal zoals aluminium. De baleinen zijn veelal voorzien van baleinspanners. Deze zorgen ervoor dat het doek altijd strak gespannen is. Omdat het doek groot is en dit gespannen moet zijn, wordt er bij horecaparasols van meer baleinen gebruik gemaakt.

parasol

 

 

 

 

 

 

3. Dikte mast

De mast draagt al het gewicht van het doek en de baleinen van de parasol. Zoals hierboven omschreven is, is het gewicht hiervan een stuk meer dan bij normale parasols. Om dit gewicht te kunnen dragen dient een horecaparasol te zijn voorzien met een dikke stevige mast.

4. Accessoires

Om het gebruikersgemak van de parasol te vergroten zijn er bij de meeste horeca parasol fabrikanten verschillende accessoires te verkrijgen. Hierbij kan je denken aan ingebouwde verlichting en verwarming zodat de gasten ook in de avonden kunnen genieten op het terras.

parasolaccessoires

 

 

 

 

 

 

5. Telescoop

Het voordeel van een grote parasol brengt ook een nadeel met zich mee. Door het gewicht en de lange baleinen is een horecaparasol minder gemakkelijk te sluiten. Om dit eenvoudiger te maken zijn hiervoor 2 oplossingen. Verschillende fabriekanten bieden de mogelijkheid om een motortje in de parasol in te laten bouwen. Hierdoor kan de parasol via een afstandsbediening automatisch geopend en gesloten worden. Daarnaast bestaat een zogenaamd telescoopsysteem. Hierbij wordt de nok van de parasol omhoog geduwd waardoor de baleinen boven de tafel uitkomen bij het sluiten van de parasol.