Waar moet een thuiswerkplek aan voldoen?

0
76
Design en lifestyle

Lees in deze tekst waar een goede thuiswerkplek aan moet voldoen. Momenteel wordt steeds meer duidelijk dat thuiswerken de toekomst is. Als het niet is vanwege een virus dan wel om de stikstofuitstoot terug te brengen, dus alle tijd om eens aandacht te besteden aan de arbeidsomstandigheden thuis.

Goede houding

Vooral op kantoren heeft de houding veel aandacht gekregen. Veel secretaresses zetten tijdens het typen hun voeten om een schuin platje, en hebben de monitor op ooghoogte. Het hoogte van het bureaublad is precies goed, soms is het toetsenbord een stukje lager dan het bureaublad. De bureaustoel zet het lichaam in precies de goede houding, en dit alles noemen we een ergonomische werkplek. Achter de ontwikkeling van de ergonomische werkplek zit een team van caesar- en fysiotherapeuten, het is dus medische gezien zeer doordacht. Het voorkomt dan ook gezondheidsproblemen zoals RSI en lage rugklachten. Op de kantoren zit het dus wel goed met de lichaamshouding, maar hoe zit dat bij de thuiswerkplek?

Meer dan de goede houding

Voordat de lichaamshouding aandacht kreeg ging het meer om ventilatie en lichtval. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Over het algemeen hebben kantoren een zeer geavanceerde airconditioning wat meer doet dan enkel de lucht koelen tijdens zomerse hitte. Er is sprake van ontvochtigen van de lucht en het gaat door een filtersysteem. De ingebouwde spotjes in het systeemplafond zorgt voor het beste licht op de werkplek. Goed licht en gezonde lucht op de werkplek is dus net zo belangrijk dan werken in de goede houding.

Hoe moet dat thuis?

In feite is thuis ook zulke optimale arbeidsomstandigheden realiseren lastig, maar het kan wel bij benadering. Een tweedehands bureau is te vinden. Bedrijven schrijven af, het bureau is dan nog lang niet versleten, dus een afgeschreven bureau op de kop tikken moet lukken. Misschien lukt dat ook met een bureaustoel. Er zijn tal van handigheidjes te koop waarmee de monitor, dat kan de laptop zijn, op ooghoogte is te plaatsen. Een mobiele airco is niet zo geavanceerd, maar verricht wel veel werk. Het geeft in ieder geval wel een koele werkplek tijdens de zomermaanden. Licht is een hoofdstuk apart. Er zijn speciale lampen, maar ook de oude vertrouwde bureaulamp is nog steeds leverbaar. Met een beetje experimenteren moet het goede licht bij benadering te realiseren zijn. Maar het aller belangrijkste, verlaat af en toe de thuiswerkplek voor een korte wandeling in de buitenlucht. Dit moet je gezond houden.