Waar hangt het gasverbruik van een gashaard vanaf?

0
1059
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wanneer je een gashaard gaat aanschaffen, wil je natuurlijk van te voren wel weten hoe hoog het gasverbruik zal zijn. Helaas is het lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven, omdat het gasverbruik afhankelijk is van verschillende factoren. Toch gaan we hieronder een zo goed mogelijke inschatting maken.

Invloeden op gasverbruik

Allereerst hangt het gasverbruik af van het stookgedrag. Sommige mensen zetten bijvoorbeeld de haard op vol vermogen om de ruimte zo snel mogelijk op temperatuur te krijgen. De ander kiest er voor om de haard een langere periode op half vermogen te laten branden. Op vol vermogen verbruikt de haard vanzelfsprekend meer dan op half vermogen.

Ook heeft de mate van isolatie invloed op de stookkosten. Is jouw huis goed geïsoleerd? Dan heeft jouw haard minder vermogen nodig. En hoe lager het vermogen, hoe lager het verbruik. Belangrijk is dus om u bij de aanschaf van de haard goed te laten informeren over het benodigde vermogen, zodat je nooit op een te hoog vermogen zal stoken. Zo kun je een overbodig hoge gasrekening vermijden.

Tot slot heeft de inhoud van de ruimte die je wilt verbranden invloed op het verbruik. Heb je een grote ruimte die je moet verwarmen, dan zal de haard een hoger vermogen nodig hebben. Daarnaast is de kans groot dat de haard een langere periode achter elkaar zal branden. Hieronder een kleine indicatie, waarbij de blauwe lijn staat voor een goed geïsoleerde woning (dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie), de gele voor een redelijk geïsoleerde woning (minimaal voorzien van dubbele beglazing en minimaal voorzien van muurisolatie en vloerisolatie) en de grijze lijn staat voor een slecht geïsoleerde woning (geen dubbele beglazing, geen muurisolatie en vloerisolatie), voor het aantal benodigde kW.

Voordeel gashaard

In eerste instantie is een gashaard niet de hoofdverwarming in een huis. Toch merken we dat de gashaarden van tegenwoordig een hoog rendement hebben, waardoor de ruimte toch op een aangename manier verwarmd kan worden. Daarnaast is een gashaard vanzelfsprekend een sfeervolle manier om uw woning te verwarmen. Vooral in vergelijking met een CV.

Indicatie berekening

Om je toch een indicatie te kunnen geven van het verbruik van een gashaard, gaan we uit van een gashaard met een vermogen van 7kW. Een gashaard met dit vermogen verbruikt ongeveer 1 kuub gas per uur. De prijs van gas ligt tegenwoordig op circa €0,63. Wanneer je ongeveer 4 uur lang per dag de haard aan hebt, kom je dus op een bedrag van €2,52.

Hierboven gaven we al even aan dat een gashaard tegenwoordig zo ontwikkeld is dat hij een woonruimte tot aangename temperaturen kan opwarmen. Hierdoor hoeft de centrale verwarming op momenten dat de gashaard zijn dansende vlammen laat zien, niet gebruikt te worden. Dit is niet in bovenstaande berekening meegenomen.