Veilig wonen

Voorkom geluidsoverlast met een goede isolatie

Geschreven door admin

Bij het isoleren van een woning denkt men vaak als eerst aan warmte isolatie. Door een goede isolatie zit je er in de winter namelijk warmer bij en wordt de warmte goed binnengehouden. Dit draagt natuurlijk ook bij aan een lagere energierekening, wat voor veel mensen logischerwijze een belangrijke reden is om de isolatie van de woning goed op orde te hebben. De isolatie van geluid is echter vaak een ondergeschoven kindje, dat toch ook wel enige aandacht vereist.

Eén derde van de Nederlandse bevolking heeft namelijk wel eens last van geluidsoverlast. Dit kan allerlei oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan voorbij scheurende auto’s, luide muziekinstallaties, blaffende honden of repeterende drummers. Geluidsoverlast kan erg storend en afleidend zijn. Soms ontstaan er zelfs complete burenruzies met geluidsoverlast als oorzaak. Wanneer je zelf de bron van het geluidsoverlast bent, dan is het belangrijk om rekening te houden met buren en omwonenden. Hiermee voorkom je namelijk een hoop irritaties en ellende. Hieronder hebben we enkele situaties beschreven waarbij sprake is van geluidsoverlast en wat je in deze situaties kunt doen.

Geluidsoverlast door verkeer

Wanneer je last hebt van geluidsoverlast door verkeer, dan kun je daarvoor een klacht bij de gemeente of regionale milieudienst indienen. Als de hele buurt last heeft van de verkeersgeluiden, dan zou je gezamenlijk een klacht kunnen indienen, hierdoor vergroot je de kans dat er iets mee wordt gedaan. De overheid geeft in bepaalde situaties subsidies voor het isoleren van woningen tegen geluidsoverlast door verkeer.

Geluidsoverlast uit directe omgeving

Wanneer je in een normale woonwijk woont, zul je altijd wel eens last hebben van geluiden uit de directe omgeving. Het kan altijd gebeuren dat de buren een keer een feestje geven en de muziek te hard staat. Soms zijn dit tijdelijke klachten die te overzien zijn, maar wordt het geluidsoverlast een dagelijks terugkomende irritatie, dan kan dit erg uit de hand lopen. Wanneer je last hebt van buren of omwonenden, probeer dan eerst eens te gaan praten. Wanneer dit niets uithaalt, probeer dan de verhuurder of de vereniging van eigenaren te benaderen. Loopt het echt uit de hand, dan kan eventueel de politie worden ingeschakeld.

Voorkom zelf geluidsoverlast

Zorg je zelf voor geluidsoverlast, probeer dit dan ook te voorkomen of te reduceren om ergernissen bij buren of omwonenden te voorkomen. Hieronder enkele manieren waarop je zelf het geluidsoverlast kunt beperken:

  • Monteer zachte doppen onder poten van stoelen en banken
  • Plaats de boxen van televisie en stereo niet te dicht tegen woning scheidende muren
  • Hou bij volume van televisie en stereo rekening met de buren, pas daar ook het volume op aan
  • Als je een hond hebt, probeer deze dan zo min mogelijk alleen in huis te laten
  • Plaats een wasmachine of droger op een rubberen ondergrond en zorg er ook voor dat deze niet direct tegen een woning scheidende wand staan.
  • Bespeel je een instrument? Maak afspraken met de buren om op bepaalde tijden te repeteren. Beoefen je je hobby of beroep graag op het tijdstip wanneer jij wilt, zorg dan dat je dit in een goed geïsoleerde ruimte doet. Hiervoor zijn zelfs complete geluidsisolerende studio’s of drumcabines te plaatsen.
  • Verschillende woonaccessoires zoals overgordijnen of tapijten, kunnen door geluidsabsorptie een grote rol spelen in het voorkomen van geluidsoverlast.
  • Wanneer je in een appartement/ flat woont en je een laminaat vloer hebt, gebruik dan een ondervloer.