Voorkom brand in huis met deze tips

0
385
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Helaas gebeurt het ieder jaar nog honderden keren dat woningen flinke schade oplopen door brand. Naast schade aan huizen zijn er jaarlijks doden te betreuren als gevolg van een woningbrand. Genoeg redenen om preventieve maatregelen te nemen tegen brand. In dit artikel worden de belangrijkste stappen naar een brandveilig huis duidelijk, zodat u direct aan de slag kunt om de kans op brand te verkleinen.

Rookmelders ophangen

Zoveel mogelijk schade voorkomen begint bij het snel ontdekken van de brand. Door rookmelders op verschillende plekken in huis op te hangen wordt er snel alarm geslagen bij brand. Maar waar moeten deze rookmelders dan opgehangen worden? Om te beginnen zou iedere verdieping in huis voorzien moeten zijn van een rookmelder. Kies hierbij een centraal punt, op de bovenverdieping is de overloop een geschikte plek. Daarnaast is een centraal punt tussen de keuken en de woonkamer een ideale plek voor een rookmelder. Soms heeft een verdieping meerdere rookmelders nodig, bijvoorbeeld wanneer er een inpandige garage aanwezig is die afgesloten is van de woonkamer. Rook uit deze losstaande ruimtes komt namelijk pas in een laat stadium bij de rookmelder terecht, met alle gevolgen van dien.

Brandblussers binnen handbereik

De rookmelder slaat alarm bij een vroeg stadium van de brand, maar dan moet er ook snel ingegrepen kunnen worden. Zorg daarom dat er blusmiddelen zoals een brandblusser binnen handbereik zijn. Wanneer er brand is in de garage maar de brandblusser moet nog gezocht worden op zolder kan de brand zich snel verspreiden. In de ideale situatie is er altijd een brandblusser op de betreffende verdieping aanwezig en hangt deze in het zicht. Echter is een brandblusser in de woonkamer niet bepaald een pronkstuk, daarom kan deze best ergens buiten het zicht geplaatst worden. Zorg er wel voor dat u en uw huisgenoten weten waar de brandblusser te vinden is wanneer het nodig is.

Verklein het risico

De vorige genoemde tips zijn van toepassing wanneer het eigenlijk al te laat is, de brand is op dat moment al gaande. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, daarom dient de kans op brand zo klein mogelijk gemaakt te worden. Laat kaarsen alleen branden in een ruimte waar mensen aanwezig zijn, blaas ze uit zodra er niemand in de ruimte is. Hetzelfde geldt voor het gasfornuis. Schakel daarnaast alle overbodige apparaten uit, zeker wanneer u van huis gaat. Zelfs op stand-by is er een vergroot risico op brand. Tot slot is het belangrijk om tijdig onderhoud te laten plegen aan de CV ketel, slecht onderhoud van de CV vergroot de kans op brand namelijk aanzienlijk!