De voordelen van gordijnen in huis

0
907
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Vrijwel alle mensen kiezen ervoor om gordijnen voor hun ramen te hangen. Overdag hebben de meeste mensen ze open en in de avond en nacht dicht. De meeste mensen kiezen hoofdzakelijk voor gordijnen omdat deze bijdragen aan de privacy. Wanneer je geen gordijnen hebt, kunnen mensen immers makkelijk naar binnen kijken. Door je gordijnen dicht te doen, is dit niet langer het geval. Dit is één voordeel van gordijnen, maar er zijn er nog een aantal meer.

Gordijnen dragen bij aan de sfeer

Mensen kiezen niet alleen vanwege hun privacy voor gordijnen. Gordijnen kunnen namelijk ook een bijdrage leveren aan de sfeer. Dit komt voornamelijk doordat ze tegenwoordig in allerlei kleuren en varianten verkrijgbaar zijn. Je kunt gordijnen dan ook zo laten maken, dat ze ook nog eens aansluiten bij de rest van je interieur.

Licht wordt tegengehouden

Een ander groot voordeel van gordijnen is dat ze licht tegenhouden. Het kan in dit geval gaan om daglicht of om licht dat door bijvoorbeeld een lantaarnpaal geproduceerd wordt. Het hangt er echter wel vanaf wat voor een soort gordijnen je voor je ramen hebt hangen. Zo is vitrage bijvoorbeeld een stuk dunner, waardoor het ook meer licht door laat. Wil jij gordijnen hebben die het licht zo goed mogelijk tegenhouden? Kies dan voor overgordijnen.

Isolerende werking

Gordijnen kunnen een isolerende werking hebben. Dit is echter niet bij alle soorten gordijnen het geval. Net als bij het vorige puntje, is het soort gordijn dat je kiest ook van belang voor de isolatie. Zo is vitrage een stuk dunner dan een overgordijn, waardoor deze eerste soort stukken minder isoleert. Wanneer je kiest voor een overgordijn met voering, ligt de isolatiewaarde al een stuk hoger. Hierdoor blijft de warmte beter binnen hangen, waardoor er minder gestookt hoeft te worden.