Ben jij de chef-kok in huis en heb je een schitterende inductie kookplaat tot je beschikking? Vaak heb je hier speciale inductie pannen voor nodig, maar dan heb je als kok wel een aantal prettige voordelen tijdens het koken.

Voordelen

Veiligste manier van koken

Een inductie kookplaat wordt niet tot nauwelijks warm. Zo verwarmt een inductiekookplaat de bodem van de pan in plaats van de kookplaat. Daarbij is het risico van ‘vlam in de pan’ niet aanwezig bij het koken op inductie.

Efficiëntere manier van koken

In vergelijking met keramisch koken en koken op gas, is het koken op inductie efficiënter. Bij keramisch koken gaat er veel energie verloren aan het verwarmen van de plaat.  Bij het koken op gas gaat er een gedeelte van de energie langs de pan verloren. Dit is bij het koken op inductie niet het geval, omdat alle energie naar het verwarmen van de bodem van de pan gaat. Bij het koken op gas gaat 40% tot 50% van de energie verloren. Bij het koken op inductie ligt dit percentage beduidend lager. Bij het koken op inductie gaat namelijk 10% tot 20% aan energie verloren. Als chef-kok kan je invloed op dit percentage uitoefenen door kwalitatief goede pannen in huis te halen. Hoe beter de pannen, hoe minder energie er immers verloren gaat.

Snellere manier van koken

Wellicht had je dit voordeel, na het lezen van het bovenstaande voordeel, wel verwacht. Bij het koken op inductie gaat er minder warmte verloren waardoor je maaltijd eerder klaar is. Kortom, je kunt eerder van je overheerlijke gerecht genieten!

Onderhoudsvriendelijk

In tegenstelling tot een gasfornuis, heeft een inductie kookplaat geen hoekjes en kieren. Een inductie kookplaat is gewoon een vlakke glazen plaat die ontzettend makkelijk is schoon te maken.

Er zijn helaas ook een aantal nadelen verbonden aan het koken op inductie.

 

Nadelen

Minder mogelijkheden om te wokken

Bij wokken dient een groot deel van het oppervlak van de wok tot een hoge temperatuur verhit te worden, maar dit lukt niet goed met een inductie kookplaat. Wel is het mogelijk om een extra grote inductie kookplaat aan te schaffen waar een wokbrander, werkend op gas, geplaatst kan worden.

Aparte elektriciteitsgroep

Om veilig met een inductie kookplaat te kunnen koken, is het van belang dat er een aparte elektriciteitsgroep wordt aangelegd. Het komt vaak voor dat er in de keuken een Perilex-aansluiting moet worden gemonteerd.

Wennen

Bij het koken op gas zie je tijdens het koken een vlam. Even het pitje iets hoger zetten wanneer het té lang duurt, even het pitje lager zetten als iets té snel gaat. Tijdens het koken op inductie is dit iets lastiger, want je ziet geen vlam. Deze manier van koken zal voor velen even wennen zijn.

Speciale pannen

Een inductiekookplaat bestaat uit een veld van magnetische spoelen. Zodra de spoelen in contact komen met ferromagnetisch materiaal vindt er een reactie plaats die warmte genereert. Dit houdt in dat je niet iedere pan op een inductie kookplaat kunt gebruiken. Voor het koken op inductie zijn er namelijk speciale pannen ontwikkeld. Zonder pannen die speciaal gemaakt zijn voor inductie, werkt een inductie kookplaat niet.

Merken als WMF, Fissler en Le Creuset hebben een uitgebreid assortiment aan pannen die geschikt zijn voor inductie kookplaten.