Ga je voor het eerst behangen? In dat geval is een goede voorbereiding essentieel! Je wilt immers voorkomen dat het behang gaat bobbelen, of dat er speling tussen de behangstroken ontstaat. Allereerst is het belangrijk om voor de juiste hulpmiddelen te zorgen. Denk hierbij aan een stevig trapje, een paar rollen met stucloper en een roller om het voorstrijkmiddel straks op de muur aan te kunnen brengen. De stucloper wordt gebruikt om te voorkomen dat er voorstrijkmiddel op je prachtige vloer valt! Het is niet altijd even gemakkelijk om dit weer van de vloer te verwijderen.

Tip: start altijd met het controleren van kleine uitsteeksels op de muur! Met een plamuurmes kun je deze eenvoudig weghalen.

Begin met een laag voorstrijkmiddel en het knippen van banen

Waarna de voorbereidingen gelukt zijn, kun je het voorstrijkmiddel op de muur aanbrengen. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat het behanglijm in de muur gezogen wordt. Zorg dat het voorstrijkmiddel goed gedroogd is, voordat je aan het lijmen van het behang begint. In de tussentijd heb je de mogelijkheid om de rollen met behang alvast in stukken te knippen. Zorg er hierbij voor, dat je enige speling hebt! Je kunt de speling op een later moment nog wegsnijden.

Smeer het behang in en plak het op de muur

Als het voorstrijkmiddel goed gedroogd is, kun je het behang insmeren met behanglijm. Kies altijd voor kwalitatief goede lijm, om te voorkomen dat het behang al snel weer loslaat. Nu kunt je het behang heel precies op de muur plakken. Na het aanbrengen van het behang kun je het materiaal direct gladstrijken, om luchtbellen om het behang weg te werken. Zo voorkom je dat het behang straks gaat bobbelen! De kleinste belletjes trekken vaak zelf nog weg. Losse naden kunnen worden weggewerkt met wat extra lijm en een nadenroller.