Vloerverwarming met eiken vloer. Kan dat?

0
50
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Eikenhouten vloeren wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit als vloersoort. De uitstraling van eiken vormt immers een prachtige basis voor de inrichting van uw woning. Maar dat is nog niet alles! Een vloer van eikenhout is zeer geschikt om te leggen in combinatie met vloerverwarming zolang de planken niet te dik en niet te breed zijn.

Vloerverwarming houten vloer

Iets waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van een houten vloer als u gebruik maakt van vloerverwarming is het rendementsverschil. Als u het rendement uit vloerverwarming zo hoog mogelijk wilt houden, is het belangrijk om te kiezen voor een zo dun mogelijke vloer. Daarnaast wordt er geadviseerd om de vloer direct met het grondoppervlak te verlijmen. Bij rechtstreekse verlijming gaat de warmte meteen door de houten planken, bij een vloer die los ligt gaat er veel warmte verloren omdat deze tussen het beton en de plank blijft zitten.

Lamelplanken

Verder is het van belang dat u de juiste houten vloer kiest. Hout gaat meestal lang mee, dus u wilt niet dat de vloer al na een paar jaar bol of hol gaat staan. Daarom wordt er geadviseerd om bij de aanschaf van een houten vloer te kiezen voor een lamelplank. Dit is een gecombineerde plank die een onderlaag en een toplaag van echt hout bevat en minder meegeeft. Hoe breder de plank, hoe meer het hout meegeeft. Kies daarom voor planken met een maximale breedte van 23 cm.

Visgraat vloer eiken

Als u graag een stijlvolle houten vloer wilt laten leggen, dan is een eiken visgraatvloer een uitstekende keuze. De planken zijn tegenwoordig leverbaar in bredere en langere maten, waardoor de vloer een mooie trendy look krijgt. Ook wordt het steeds populairder om te kiezen voor een visgraat vloer eiken zonder band. Als u op zoek gaat naar een visgraat vloer heeft u grofweg keuze uit rustieke en minder rustieke uitvoeringen tot en met egale toepassingen zonder noesten en scheuren.

Afwerking

Vloeren van eikenhout kunt u op heel veel verschillende manieren bewerken. Een populaire behandelmethode voor eiken is white wash, een bewerking die de eiken vloer een mooie antieke uitstraling geeft. Een groot voordeel van eikenhout is dat het zo onverwoestbaar is. U kunt dit type vloer daarom zonder problemen opnieuw schuren en op een andere manier afwerken.