Er gaat niets boven een lekker gerookte vis. Een gerookte forel, zalm, makreel of een paling, het is allemaal overheerlijk. Maar welk hout past nou het best bij welke vis? Hoe krijg je de perfecte smaak bij de juiste vis. Elke houtsoort geeft zijn eigen geur en smaak aan de vis.
Zachte rookhout soorten
Berkenhout en elzenhout zijn zeer gangbare zachte houtsoorten om mee te roken. Doordat het zachte houtsoorten zijn geven ze een lichte rooksmaak aan de vis en de delicate smaak van de vis blijft overheersend. Deze soorten zijn vooral erg geschikt om vis te roken met een lichte smaak, denk hierbij bijvoorbeeld aan zalm of forel.
Berken en elzen goed te krijgen. Onder andere Openhaardhout Gigant heeft hoge kwaliteit hout. Online kunt u hier gedroogd berkenhout kopen of elzenhout.
Harde rookhout soorten
Wanneer de vis een wat overheersende rooksmaak mag hebben kunt u het beste kiezen voor een hardere houtsoort. In de meeste gevallen wordt er dan gekozen voor eikenhout of beukenhout.
Eikenhout is misschien wel de meest gebruikte rookhout soort. Het is een harde houtsoort die langzaam brandt en lang gloeit. Het is erg geschikt om vis mee te roken, maar kan ook erg goed worden gebruikt voor vlees.
Beukenhout, ook een harde houtsoort, wordt tegenwoordige steeds vaker gebruikt. Het is wat lastiger om aan beukenhout te komen, maar is echt perfect als rookhout. Er kan zowel met beuken blokken als snippers gerookt worden.
Roken met harde houtsoorten zorgt voor een goede rooksmaak aan de vis. Deze soorten worden dan ook vaak gebruikt bij vissoorten met een dominante smaak. Vissoorten met een dominante smaak zijn bijvoorbeeld paling of makreel.
Roken met fruitbomenhout
Fruitbomenhout klinkt erg smakelijk als rookhout, maar is dat wel zo goed om te gebruiken tijdens het roken? Het is in elk geval van belang dat de fruitbomen niet op een boomgaard hebben gestaan waar veel bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Daarnaast is het aanbod van goed droog fruitbomenhout erg schaars.
Het meest gebruikte fruitbomen rookhout is appel of kersenhout. Deze houtsoorten geven een milde, zoet fruitige smaak aan uw vis. Het blijft een kwestie van smaak, maar veel mensen kunnen dat erg waarderen.
Tip voor voor goed stookhout
● Zorg voor goed gedroogd hout. Wanneer het hout niet droog genoeg is ontstaat er te veel rook. Ook wel walmen genoemd.
● Gebruik schoon hout. Zorg ervoor dat u ten alle tijden onbehandeld hout gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat er geen insecten in het hout zitten zoals torren of houtworm
● In sommige gevallen is het goed om hout te stoken zonder schors. De schors zorgt bij sommige houtsoorten voor te veel walm vorming.
● Zorg ervoor dat de blokken niet te dik zijn. Het is erg handig om een klover bij de hand te hebben zodat u sommige houtblokken extra kunt kloven.