Verlichting

Vintage verlichting straalt als nooit tevoren

Gezelligheid in huis halen met vintage lampen

Het inrichten van je huis is een leuke uitdaging, maar kan ook wel eens voor hoofdpijn zorgen. Je hebt dan wel al die mooie spulletjes gekocht bij het nieuwe hippe meubilair, je blijft toch iets missen. Op zulke momenten kan het best zijn dat je verlichting niet in orde is. Met de juiste lampen kan je namelijk een sfeer creëren die helemaal bij jou past en die je meubels als het ware extra accentueert. Opmerkelijk hierin is dat juist de oude vormen van het verlichten van een huis weer terugkeren. Met de zogeheten vintage verlichting heb je als bij een toverslag exact die sfeer gekregen die je zocht.

Na halogeen en strakke designs terug naar retro verlichting

Vroeger zag je in veel huiskamers schemerlampjes. Er waren een aantal lampen die als hoofverlichting dienden, zoals bij de eettafel en de salontafel. Her en der in de kleinste hoekjes trof je dan veelal lampen aan die bijna niet opvielen, maar toch zorgden voor een bijzonder sfeer die rust en gezelligheid uitstraalde. Die vintage lampen komen nu weer helemaal terug. Na jaren van halogeen en strakke designs komt de vintage verlichting snel weer terug in de Nederlandse huiskamers. Vooral de warme tinten zijn in trek. Houten vintage lampen met een kap die is uitgevoerd in aardetinten zijn daarvan goede voorbeelden, maar ook de kleurige retro hanglampen zijn erg in trek.

Lange avonden die doen denken aan vroeger

Met slechts een drietal vintage lampen kan je in elke woonkamer al een sfeer maken die doet denken aan de lange gezellige avonden van vroeger. De vintage lampen die hiervoor het meest geschikt zijn kunnen aan de muur worden bevestigd of staan op een voet. De kappen zijn in de meeste gevallen van een dikke stof gemaakt die het licht voor een deel doorlaat. Soms wordt het licht helemaal niet doorgelaten, zodat het licht tegen de binnenkant van de kap schijnt en het naar beneden en boven reflecteert. De binnenkant van die vintage lamp is dan meestal beige, lichtbruin of licht oranje van kleur om het beste effect te krijgen.