Woonkamer

Vijf tips voor het ontwerpen van jouw droomhuis

Geschreven door admin

Iedereen droomt weleens over het ontwerpen van je eigen huis. Maar hoe pak je dat aan en zorg je dat jouw droomhuis realiteit wordt? Deze vijf tips zullen je helpen de (eerste) stappen te zetten naar jouw droomhuis!

De juiste woonstijl

Vaak heb je heel veel ideeën over hoe jouw ideale droomhuis eruit kan zien. Een belangrijke eerste stap is het terugbrengen van al deze ideeën naar een aantal concrete voorbeeldhuizen. Begin met de stijl van je nieuwe woning. Moet het een moderne woning worden met strakke lijnen en weinig detail, een klassieke woning met veel oog voor detail of juist een romantische bouwstijl waarbij het draait om sfeer? Om inspiratie op te doen kun je op internet gaan zoeken maar ook door rondkijken in je eigen omgeving kan je goede ideeën opdoen.

Jouw droomhuis

Bij een bepaalde woonstijl horen vaak ook bepaalde uiterlijke kenmerken. Houd in de gaten dat deze uiterlijke kenmerken vaak gebonden zijn aan gemeentebeleid. Vraag eerst na wat eventueel wel en niet mogelijk is voordat je verder gaat met een eigen huis ontwerpen. Naast de uiterlijke kenmerken is het ook belangrijk om na denken over de grootte en indeling van je nieuwe woning. De grootte van de woning hangt af van je kavel, van de verdeling huis en tuin en van het budget. Ga daarom eerst goed na hoeveel ruimte binnen nodig is, hoeveel ruimte buiten nodig is en maak een ruwe berekening van het beschikbare budget.

Duurzaamheid

Door het steeds groter wordende maatschappelijke belang van duurzaamheid komt dit ook in nieuwbouw terug. Het is goed om hier kritisch over na te denken met het ook op de toekomst. Energieprijzen zullen naar verwachting in de toekomst alleen maar stijgen. Door nu een huis te bouwen wat (bijna) energieneutraal is kun je dus flink besparen op je maandelijkse uitgaven. Naast bijvoorbeeld zonnepanelen zijn ook vloerverwarming in plaats van radiatoren, HR++ glas in plaats dubbel glas en een slimme thermostaat het overwegen waard. De investeringen zullen zich snel terugbetalen.

De juiste architect voor de perfecte woning

Als je jouw woonwensen duidelijk in kaart hebt gebracht, is het een goed moment om een architect te benaderen. Kies met voorkeur een architect uit je eigen omgeving die dus ook binding heeft met de omgeving waar je jouw huis wilt laten bouwen. De architect kan jouw wensen deskundig vertalen in een bouwtekening met bijbehorend kosten plaatje. Zijn ervaring kan je helpen bouwfouten te voorkomen en het zorgt er ook voor dat je jouw huis beter en efficiënter kan bouwen en inrichten.

Samen ontwerpen

De architect werkt samen met jou aan het perfecte huis. Doordat jullie er zo mee intensief mee bezig zijn is het goed om ook anderen mee te laten kijken. Laat daarom familie, vrienden of eventueel een andere architect meekijken met jouw plannen en tekeningen. Door hun frisse blik constateren zij snel fouten of hebben ze juist verrassende ideeën die jou huis nog beter maken. Veel succes met het ontwerpen van jouw droomhuis!