De zomer eindigt langzaam, de avonden worden kouder en korter, en je voelt een ultiem verlangen om vooral binnen op de bank te zitten met warme chocomelk met slagroom: het is zover de winter komt eraan. Maar is je tuin wel klaar voor de winter?

 

Niet elke plant kan ertegen

Niet elke plant kan tegen kou, sneeuw en vorst. Bekijk dan ook welke plant in pot echt niet buiten mag blijven staan en zet deze dan ook binnen in de schuur of in het tuinhuisje. Pak ze goed in met kranten of ander isolerend materiaal zodat ze de winter overleven. In de lente kun je ze dan weer buiten zetten in de tuin. 

 

Snoeien maar

Bepaalde planten en bomen moeten voor januari gesnoeid worden. Houd hier rekening mee in je planning. Berken en esdoorns moeten bijvoorbeeld al in december gesnoeid zijn. Zo komt de sapstroom op tijd op gang. Ook uitgebloeide bloemen mogen gekortwiekt worden. De stengels waar de bloemen aan zaten mogen afgeknipt worden. De rest laat je zitten, omdat de bladeren bescherming tegen de vorst bieden. Het beste kan dit in oktober worden gedaan. 

 

Bollen planten

Bloembollen planten, daar is het nu het moment voor. Bollen van narcissen, hyacinten, tulpen of krokussen moeten in oktober gepland worden zodat ze later in het jaar in volle bloei staan. Het beste is om de bollen te planten voor de eerste vorst. Je kunt bij het kopen van de bollen vaak op de verpakking vinden hoe diep de bollen in de grond gestoken moeten worden.


Stoelen, tafels, zandbakken en zwembaden

Wie weet staat er een mooie tuinset in de tuin die je het liefst de volgende zomer of lente gelijk gebruikt, zorg er dan ook voor dat je het jezelf makkelijk maakt. Hoezen zijn perfect om je stoelen, tafels en eventueel de zandbak waterdicht mee te maken. Op die manier hecht het vuil niet aan de stoelen en komt er geen viezigheid in de zandbak terecht. Heb je een zwembad? Een bladernet voor het zwembad doet wonderen en bespaart je later veel werk. Hetzelfde geldt voor de vijver. Span een net over de vijver heen om bladeren mee op te vangen.

 

Het gras

In de winter groeit het gras miniem. Het is dan ook handig om in oktober het gras bij te werken en te maaien. De grasranden afsteken kun je nu doen zodat de tuin er toch netjes uitziet in de winter. Eventueel kan het gras nog geverticuteerd worden en met wintermeststof bemest worden.