De laatste jaren is er ontzettend veel veranderd in het klimaat. De ijskappen die smelten, maar ook de extreme weersveranderingen en temperatuurverschillen zorgen ervoor dat mensen steeds bewuster worden wat de oorzaken zijn van deze veranderingen en willen graag hun steentje bijdragen. Door kleine aanpassingen die binnenshuis worden toegepast kan iedereen al mee helpen aan het verbeteren van het klimaat. 

Gloeilampen vervangen voor LED armaturen

Veel huishoudens hebben vanuit vroeger gloeilampen in hun huis, maar gloeilampen zijn niet zo zuinig als LED verlichting.

Gloeilampen produceren licht door het verwarmen van een gloeidraad in een zuurstofarmen glazen bol. Wanneer de gloeilamp op een spanningsbron wordt aangesloten wordt de gloeidraad zo warm dat deze licht genereert. Het voordeel van een gloeilamp is dat deze vaak goedkoop in aanschaf zijn, zo zijn ze al vanaf 1 euro te koop. Daarnaast hebben gloeilampen altijd een CRI van 100 en geven daardoor perfecte levendige kleuren. Alleen zijn gloeilampen niet energie efficiënt dit komt, omdat ongeveer 90% van de energie verloren gaat aan het opwekken van de warmte om de gloeidraad te verhitten en dus niet aan het produceren van licht.

De levensduur van gloeilampen is vele male minder dan een LED armatuur, gloeilampen gaan gemiddeld 1000 uur mee waar een LED armatuur zo’n 35.000 tot 50.000 branduren heeft.

Ook hebben LED armaturen een betere energie efficiëntie, omdat er geen energie verloren gaat aan het verwarmen van een gloeidraad.

 

Retro LED lampen

Er komen steeds meer retro LED lampen op de markt, omdat er steeds meer vraag is naar verschillende soorten LED verlichting. Deze lampen zien eruit als een gewone gloeilamp. Ze maken geen gebruik van een gloeidraad, maar van een LED filament, hierdoor hebben ze een laag energieverbruik en een langere levensduur.

Het enige wat vaak als nadeel van een LED armatuur is dat ze duurder zijn in aanschaf dan een gloeilamp, maar doordat ze vele langer meegaan is het uiteindelijk goedkoper. Daarnaast is het veel beter voor het milieu, want doordat de lampen minder vaak aan vervanging toe zijn worden er ook minder verpakkingsmaterialen gemaakt om deze lampen te maken dus is het op de lange termijn een win-win situatie.