Verschillende soorten raamdecoratie; voor elke kamer wat

0
15
Design en lifestyle

Raamdecoratie is er in allerlei soorten en maten. Moet jij een keuze maken uit deze verschillende opties, dan is dat niet gemakkelijk. De stijl van je woning en je interieur zal hier invloed op hebben, maar ook de functionaliteit die je van je decoratie wilt ontvangen. En dat zal weer bepaald worden door de ruimte waarin het moet worden geplaatst. Het is goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dat er te veel mooie opties zijn om uit te kiezen. De onderstaande informatie over raamdecoratie met verschillende functies maakt dit alvast wat gemakkelijker voor je.

Raamdecoratie voor sfeer

Eén van de functies van decoratie voor de ramen is om sfeer te creëren. Vitrage gordijnen zijn daar een goed voorbeeld van.  Deze worden voornamelijk gekozen om de warme en huiselijke uitstraling. Shutters worden ook als bijzonder sfeervol gezien en geven je een vakantiegevoel. Hanggordijnen zijn romantisch en knus. Een laatst voorbeeld van raamdecoratie die voor sfeer gekozen wordt zijn lamellen. Sfeervolle decoratie is erg geschikt voor klassieke en landelijke woningen. In moderne, industriële en minimalistische interieurs zijn ze minder passend. 

Privacy aan een drukke weg

Er zijn maar weinig soorten decoratie voor de ramen waar je geen privacy mee kunt creëren. Shutters, lamellen, jaloezieën, plisségordijnen, rolgordijnen en hanggordijnen gordijnen doe je dicht en niemand kijkt meer naar binnen. Door deze dicht te doen verlies je wel vaak het ruimtelijke gevoel dat je krijgt als een raam onbedekt is. Vitragegordijnen zijn een soort raamdecoratie die geen privacy bieden. Deze worden dan ook vaak in combinatie met hanggordijnen geplaatst. Wil je een decoratie voor je ramen waardoor je naar buiten kunt kijken maar toch privacy geniet? Kies dan voor inbetweens. 

Zonwerende kwaliteiten

Raamdecoratie kan ook fungeren als zonnescherm en dat is en functie die ook veel van de opties die je hebt delen. Vitrage is wederom een wat minder goede keuze op dit gebied. Plisségordijnen bieden misschien wel de meest interessante vorm van zonwering, omdat je ze van boven en van onderen bedient. Je kunt dus exact een band gordijn op de plek plaatsen waar de zon naar binnen komt en de rest van het raam laat je open. In de slaapkamer wil je een soort raamdecoratie die de zon en het licht volledig blokkeert. Dan kun je plisségordijnen of hanggordijnen kiezen die van een stof zijn gemaakt die verduisterend is. 

Voor vochtige ruimtes

Een laatste punt om over na te denken als je raamdecoratie aanschaft is dat niet alles geschikt is voor vochtige ruimtes. Houten shutters, bijvoorbeeld, hebben daar meer onderhoud nodig en ook stof trekt vocht aan. Als dit niet kan worden afgevoerd dan kan het gaan schimmelen. In vochtige ruimtes zoals de badkamer, douche of keuken kies je dan bijvoorbeeld voor kunststof of een stof die behandeld is en vochtafstotend gemaakt is. Aluminium kan ook in vochtige ruimtes worden toegepast. Bij twijfel vraag je je specialist om hulp, zodat je zeker weet dat jij de juiste aankoop doet. Houten jaloezieen, gordijnen, vitrages en shutters koop je allemaal bij Doe Het Budget – De expert in Raamdecoratie!