Verschillen tussen basisverlichting en sfeerverlichting

0
657
licht
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Verlichting is een essentieel onderdeel van elk interieur design. Een slecht verlichte inrichting zal er niet optimaal uitzien. Lampen hebben dan ook een duale functie in een kamer. Ten eerste zijn ze een onderdeel van het design. Het zijn ook meubelstukken die er goed uit moeten zien en in de sfeer van de kamer moeten passen. Elk onderdeel van de verlichting is dan ook in één van twee categorieën in te delen. Het hoort bij de basisverlichting of de sfeerverlichting. Hier zullen de verschillen tussen deze twee soorten verlichting opgehelderd worden.

Basisverlichting

Je kunt de basisverlichting zelf ook weer opdelen in drie subcategorieën. Deze subcategorieën zijn algemene verlichting, functionele verlichting en accentverlichting. De overeenkomst tussen deze verlichtingssoorten is dat de functie boven het design staat.

Algemene verlichting

De algemene verlichting is het basisniveau van het licht in jouw kamer. Dit is de verlichting die zorgt dat je niet in het donker zit. Je kunt het zien als het fundament van jouw kamerverlichting. De rest van de verlichting bouw je op de algemene verlichting. De algemene verlichting is vaak verwerkt in het plafond. Ondanks dat deze verlichting voornamelijk functioneel is, wil je ook dat deze er stijlvol uitziet. Hier vind je zowel stijlvolle als functioneel geschikte verlichting voor in het plafond.

Functionele verlichting

Functionele verlichting is licht dat bepaalde gebieden extra belicht bovenop de algemene verlichting, omdat daar een bepaalde functie uitgeoefend moet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een spotje bij de leesstoel of een lampje boven de spiegel.

Accentverlichting

Accentverlichting lijkt in veel opzichten op functionele verlichting. Allebei zijn ze gericht op het leveren van extra licht op bepaalde plekken in de ruimte. Bij accentverlichting is het echter niet gericht op een functie, maar meer op uiterlijke kenmerken van de kamer. Accentverlichting gebruik je bijvoorbeeld om aandacht te trekken naar een kunstwerk dat in de kamer staat.

Sfeerverlichting

De tweede categorie is de sfeerverlichting. Het voornaamste verschil tussen basis- en sfeerverlichting is dat bij sfeerverlichting het design en het gevoel dat het licht geeft belangrijker zijn dan de functionaliteit. Bij sfeerverlichting ben je dus ook veel meer bezig met de kleur en de warmte die het licht geeft. Dit bepaalt namelijk de sfeer van de kamer. In een kamer met veel hout en antieke meubels wil je bijvoorbeeld minder scherp en geler licht.

Daarnaast is bij sfeerverlichting het design belangrijk. Lampen zijn, net als alle andere meubelstukken, bepalend voor de stijl en dus de sfeer van de ruimte waar ze in staan. In diezelfde kamer met veel hout en antieke meubels wil je natuurlijk geen witte of metallische lampen hebben staan.