Veilig wonen voor ouderen: 5 tips voor meer veiligheid

0
647
WonenWonen

Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Maar dan is een veilig huis wel belangrijk, zeker omdat met de leeftijd de kans op valongelukken toeneemt. Wilt u ook langer thuis blijven wonen? Dan hebben wij in dit artikel wat tips voor u die veilig wonen voor ouderen makkelijker maken.

1. Zorg voor een veilige badkamer

Valongelukken komen vaak voor bij ouderen. Vooral de badkamer is een ruimte in huis waar de kans op vallen groot is vanwege uitglijden over gladde vloeren. Gelukkig kunt u met de nodige aanpassingen valongelukken voorkomen. Plaats bijvoorbeeld een wandbeugel voor meer houvast bij het in of uit de douche stappen. Ook kunnen wandgrepen of toiletverhogers ondersteuning bieden op het toilet. 

Om struikelen in de badkamer tegen te gaan, kunt u een antislip douche- of badmat neerleggen. Dit soort matjes blijven beter liggen, waardoor ze niet weg kunnen schuiven als u erop gaat staan. Er is zelfs een antislip-spray van SecuCare die de badkamervloer wat stroever maakt en op die manier zorgt voor meer grip. 

2. Gebruik een rollator 

Een rollator is ook in huis ideaal, omdat u erop kunt steunen bij het lopen door de woning. Bovendien kunt u dit hulpmiddel gebruiken om spullen op te leggen en veilig mee te nemen. Ideaal als u bijvoorbeeld borden en bestek wilt verplaatsen van de keuken naar de woonkamer. En als u tussendoor even rust nodig heeft, kunt u op de rollator gaan zitten. Door het wat rustiger aan te doen, zorgt u ook voor meer veiligheid. Zet de rollator wel altijd op de rem als u erop gaat zitten of als u ‘m even aan de kant zet. Dit voorkomt dat de rollator weg rolt. 

3. Plaats goede verlichting

Bij senioren is het zicht vaak verminderd. Goede verlichting zorgt ervoor dat u alles beter kunt zien, waardoor valongelukken in huis voorkomen kunnen worden. Het beste kunt u hiervoor een lamp met bewegingssensor plaatsen. Dit soort verlichting reageert op beweging en springt automatisch aan als er te weinig licht is. Zo kunt u ’s nachts veilig naar het toilet zonder te hoeven zoeken naar het lichtknopje. 

4. Vergeet rondslingerende snoeren en kleedjes niet

Zelfs de kleinste verbeteringen kunnen helpen bij veilig wonen voor ouderen. Zorg ervoor dat kleedjes niet in de weg liggen, want dan kunt u daarover struikelen. Werk daarnaast losse kabels en snoeren weg om te voorkomen dat u daar overheen valt. Alle beetjes helpen!

5. Draag een alarm bij u voor noodsituaties

De kans is misschien klein, maar ondanks al deze voorzorgsmaatregelen zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is een alarmknop of SOS-knop onmisbaar. Met zo’n persoonlijk alarm kunt u met één druk op de knop een dierbare inschakelen als u hulp nodig heeft, bijvoorbeeld als u gevallen bent. Een alarmknop draagt u het beste om uw hals of pols, zodat u het altijd bij de hand heeft in geval van nood.  

Met deze tips zorgt u snel voor een veiliger huis. Zo kunt u hopelijk nog een hele tijd langer thuis blijven wonen.