Styling

Veilig klussen doe je zo!

Geschreven door admin

Wist je dat er in Nederland jaarlijks meer dan 100.000 mensen letsel oplopen tijdens het klussen? Bijna een kwart hiervan komt uiteindelijk terecht op de spoedeisende hulpafdeling. Er zit een grote variatie in dit klusletsel, maar handletsel staat met stip op nummer 1. Daarbij betreft het helaas niet alleen de hamer die bij het spijkers inslaan per ongeluk op je vingers belandt. We laten hier het letseldetail achterwege, maar je zult begrijpen dat er ook blijvende schade ontstaat aan ledematen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, maar hoe? Wij geven je hierbij enkele adviezen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als doe-het-zelver kun je nog zo ervaren zijn, klussen is niet je dagelijkse werk. Zorg er daarom voor dat je eerst de nodige rust pakt voordat je aan het klussen slaat. Vervolgens neem je de juiste veiligheidsmaatregelen met betrekking tot het gereedschap dat je gaat gebruiken. Zorg dat je gereedschap volledig in tact is en aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Let hierbij ook op de ruimte waar je gaat klussen: zorg voor een stabiele ondergrond als je een ladder moet plaatsen en voldoende bescherming van bijvoorbeeld andere objecten die in de omgeving van je klusactie staan.

Na een veilige installatie

Heb je alles veilig geïnstalleerd, dan is het belangrijk de nodige aandacht aan je kleding te schenken. Koop een veiligheidsbril en bijpassende kleding voor je klus. Let er op dat je kleding niet loshangt en laat sieraden af. Er zijn goede werkschoenen voor klussers op de markt en je doet er verstandig aan een paar te kopen met anti-slipzolen. Misschien overbodig, maar klus bij voorkeur uitsluitend bij daglicht.