Veilig jouw haardhout kloven

0
1035
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Heb jij stamhout in de achtertuin liggen en wil je dit splijten tot handzame blokken haardhout? Het makkelijkst is natuurlijk kant en klaar haardhout te kopen dat niet meer bewerkt hoeft te worden. Het splijten van houtblokken wordt de volksmond kloven of hakken genoemd. Hout kloven kan op verschillende manieren, de meest traditionele manier om hout te kloven is met een bijl. Met een hakbijl kunt u prima blokken hakken, hoewel het soms lastig is om het blok goed in het midden te raken, waardoor niet elk blok even groot wordt. Uiteraard zijn er verschillende alternatieven zoals een kloofmachine. Met een kloofmachine kun je wat preciezer bepalen hoe dik de houtblokken moeten worden. Hoewel het natuurlijk wel erg stoer is om met uw blote mensen klauwen houtblokken op een hakblok in 2e te slaan 😉 .

Heb je heel veel stammen te verwerken en zijn ze ook nog eens te lang? Dan is het handig om het voorwerk te doen met bijvoorbeeld een kettingzaag. Hiermee kun je wat makkelijker kleinere stukken van de boomstam maken die vervolgens weer gehakt of gekloofd kunnen worden! Let wel goed op met het gebruik van een kettingzaag, deze zijn over het algemeen een stuk gevaarlijker en zwaarder dan het gebruik van een kloofmachine of bijl.

Liever lui dan moe?

Om het kloven aangenaam te maken kunt u gebruik maken van een kloofmachine. Online kunt u uiteraard veel verschillende apparaten vinden om haardhout te kloven. Zie je het kloven met een kloofmachine toch niet zitten? Dan kun je kant en klaar haardhout kopen bij de boer op de hoek. Veel boeren, maar ook hoveniers hebben de beschikking over veel hout. Vaak verwerken zij het hout tot mooi gekloofde houtblokken. Het nadeel van hout dat je koopt van boeren of hoveniers is dat het niet gedroogd is. Maar, er is nog een overtreffende trap! Ovengedroogd haardhout! Verschillende partijen bieden mooi kunstmatig gedroogd, perfect gezaagd en gekloofd openhaardhout. Deze blokken zijn gelijkmatig gezaagd op een lengte van 25 cm en hebben een diameter van 8 tot 15cm.

Wat heb je nodig bij hout hakken?

Bij het kloven van houtblokken raden wij aan om een goed stevig hakblok te gebruiken. Daarnaast dient het hakblok recht te zijn zodat de houtstammen goed rechtop staan. Een kloofmachine of bijl. Wanneer u een bijl gebruikt is het belangrijk dat de bijl goed scherp is. Toch is het gebruik van een scherpe bijl niet het belangrijkst. Het gewicht van de bijl is het meest belangrijk. Een bijl van rond de 3 a 4 kg is helemaal goed! Als je zelden of nooit een hakbijl gebruikt is het aan te raden om handschoenen aan te trekken, zo voorkom je blaren. Een kruiwagen kan ook erg handig zijn om de gehakte blokken vervolgens te verplaatsen.

Extra tips & trucs

Als je hout gaat hakken zul je zien dat de blokken soms (vaak) omvallen net voordat je het blok raakt met de bijl. Een handige tip is een paar oude auto of vrachtwagen banden om je hakblok leggen. Zo voorkom je dat de blokken omvallen en kan jij rustig Ă©n veilig hakken!
Nog een voordeel van de banden is dat de kleinere stukjes die afgehakt worden, opgevangen worden in de band en dus niet door de hele tuin liggen.