Het mooie weer is onderweg en we zijn weer vaker buiten dan binnen. Door het mooie lenteweer is het overdag heerlijk op temperatuur en is het goed vertoeven in het zonnetje. Al kan het in de avond nog wel eens wat frisser worden. Een vuurkorf of tuinhaard is de ideale oplossing om ook in de avond nog lekker in de tuin te kunnen zitten zonder dat het te fris wordt. Daarnaast is een vuurtje in een vuurkorf of tuinhaard niet alleen lekker door de warmte maar ook een echte sfeermaker en is dit een echte toevoeging in uw tuin!

Bij het stoken in een tuinhaard of vuurkorf zijn een aantal punten belangrijk om bij stil te staan zoals de ideale plek, welke vuurkorf of haard is geschikt? Hoe steek je het hout aan zodat het een mooi vuur wordt? En, ook niet geheel onbelangrijk… Hoe zorg je dat de buren er geen last van hebben?

Op de laatste vraag een heel simpel antwoord: Nodig de buren uit! Gezellig met een drankje erbij en een top avond gegarandeerd! Tenzij je de buren niet zo mag… In dat geval raad ik aan om op te letten dat er niet té veel rook ontwikkeling is zodat de omringende buren geen ramen en deuren hoeven te sluiten wegens rookoverlast.

De ideale plek van de tuinhaard of vuurkorf.

Zorg in ieder geval dat de ruimte om de haard of vuurkorf vrij is zodat de warmte weg kan en er geen brandgevaar is. Stoken onder een rieten dak is bijvoorbeeld sterk af te raden!
Verder is het wel fijn dat je een beetje bij de haard of korf kunt zitten en naar het vuur kan kijken en zo ook profijt hebt van de warmte. De plek is dus afhankelijk van de omgeving maar kan in principe gewoon naar eigen wens worden neergezet.

Welke vuurkorf of haard is nu eigenlijk het meest geschikt?

Ook dit is iets wat vooral op eigen voorkeur besloten kan worden. De vuurkorf is een vrij simpel model die al jaren gebruikt wordt in vele tuinen. Een tuinhaard is een wat luxere uitvoering en is te vinden in vele designs en uitvoeringen. Als je bijvoorbeeld rondom een vuur wilt kunnen zitten dan is een vuurkorf zeer geschikt. Een tuinhaard welke rondom open is, is ook een goede optie! Als de haard bijvoorbeeld met een tuinset gecombineerd wordt dan is een opening aan 1 kant voldoende.

Hoe steek je het haardhout aan?

Het haardhout aansteken kan op verschillende manieren. Er kan bijvoorbeeld met 3 blokken een kleine piramide gebouwd worden en rond het brandhout en onder de pyramide wat aanmaakhout of blokjes leggen. Aanmaakproducten zijn zeker aan te raden! Dit omdat het proces van een mooi vuurtje versneld wordt. Gebruik nooit vuurgevaarlijke stoffen als spiritus, benzine of lampenolie. Dit is zeer ontvlambaar en is uiterst gevaarlijk met de daarbijbehorende brandwonden tot eventueel gevolg. Voor goed haardhout bent u bij haardhout.nl aan het juiste adres.

Hoe zorg je dat de buren geen overlast ervaren?

Terwijl jullie heerlijk genieten van een wijntje of biertje bij een mooi vuurtje, klappen de ramen van de buren dicht en worden deuren gesloten. Niet lang daarna gaat de bel… Of het vuur uit kan, want het staat blauw van de rook in de woonkamer van de buren! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is verstandig om hout te stoken wat zo droog mogelijk is, dit zodat er zo min mogelijk rookontwikkeling is! Bij Haardhout.nl kunt u A-kwaliteit openhaardhout kopen, het hout is ovengedroogd en direct te stoken. Hiermee loopt u het minste risico op boze buren en té veel rook ontwikkeling. Daarnaast is het fijn om hout te stoken wat makkelijk brandt en een mooi speels vlammenspel geeft. Hiervoor is een houtsoort als essenhout perfect geschikt om te stoken in zowel de vuurkorf als tuinhaard.