Typisch Nederlands: een wimpel

0
939
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Na jaren in de Randstad te hebben gewoond, ben je weer terug in je provinciale geboorteplaats. Je hebt hier een huis gekocht en deze al helemaal opgeknapt en ingericht. Ook de tuin is opgeknapt. De bloemen staan in bloei, maar toch mis je wat aan je (nieuwe) opgeknapte tuin. Maar, wat mist er? Je gaat zitten in een tuinstoel en droomt even weg. Plotseling weet je wat er nog in je tuin mist. Een vlaggenmast met wimpel. Deze provinciale vlag stond bij je ouders vroeger heftig in de tuin te wapperen. En nu je weer terug bent in je oude, vertrouwde provincie voel je een sterke drang om ook een wimpel aan te schaffen. Maar, wat is een wimpel precies en waar komt deze oorspronkelijk vandaan?

Wat is een wimpel?

Een wimpel is een van stof gemaakte smalle strook. Deze strook wordt aan een vlaggenmast gevestigd. Een wimpel wordt zowel boven de vlag als zelfstandig in de vlaggenmast gehangen. Aan het hijsen van officiële vlaggen zijn regels verbonden. Zo mag je bijvoorbeeld de vlag ‘s nachts niet laten hangen. Een wimpel daarentegen mag dag en nacht gehesen blijven. Wel zo makkelijk. Wist je dat er naast provinciale wimpels de zeelui ook deze smalle vlaggen gebruiken? Deze vlaggen hebben een seinfunctie. Vroeger was dit de manier om te communiceren tussen schepen.

Waar komt de wimpel vandaan?

De vlag die Nederland in het verleden gebruikte om zich te identificeren was oranje-wit-blauw. Toen Napoleon heerste over Nederland, dwong hij het land om de rood-wit-blauwe vlag te dragen. Rond 1800 heerste Willem Frederik Prins van Oranje over Nederland. Hij moest, nadat hij aan de macht kwam, een beslissing nemen over de vlag die Nederland ging gebruiken. Omdat Willem Frederik de vrede wilde bewaren, koos hij voor de rood-wit-blauwe vlag. Maar bovenop deze vlag kwam een oranje wimpel te hangen. Dit is het ontstaan van de wimpel zoals wij hem nu kennen.

 

Provinciale vlaggen

Iedere Nederlandse provincie heeft haar eigen vlag, maar ook haar eigen wimpel. Veel mensen uit de provincie hijsen deze vlag omdat ze trots zijn op de provincie. Deze provinciale vlaggen zijn niet officieel erkend. Daarom gelden er voor deze vlaggen ook geen officiële hijsregels. Mocht je dus nog twijfelen tussen een vlag of wimpel in de mast, je hoeft in ieder geval niet rekening te houden met de regels met betrekking tot het hijsen. Hangt bij jou de vlag al uit?