Tuinonderhoud in het najaar

0
461
Design en lifestyle

De zomer is officieel voorbij en op een paar zonnige dagen na, maken we weer voorzichtig kennis met de najaarstemperaturen. Voor je het weet is de herfst is weer volop aanwezig. De tijd van zonnen en zomerbloeiers is voorbij. Je zomertuin waar je afgelopen maanden zo van genoten hebt laten verslonzen? Nee, juist nu kan je van je tuin een heerlijk herfstfeestje met prachtige kleuren maken.

Snoeien
Het is de goede tijd om heesters, bomen en heggen te snoeien. Door ze in de herfst te snoeien zorg je voor een goede groei en bloei. Heb je planten of heggen die je in een bepaalde vorm wilt snoeien? Doe dat dan ook nu.

Maaien
Wanneer je beschikt over een groter gazon, moet je het maaien in het najaar ook echt niet vergeten. Wanneer je dit gedurende de hele winterperiode netjes bijhoudt, zal je zien dat je tuin opknappen voor het voorjaar een stuk makkelijker gaat. Maak het jezelf gemakkelijk met bijvoorbeeld een goede motormaaier. Wanneer je een grote tuin hebt, is dat zeker de moeite waard!

Planten
Heb je tuinplanten die de zomer niet (goed) overleefd hebben? Vervang deze dan door nieuwe beplanting. Het is nu ook de goede tijd om planten te verplaatsen. Dat komt omdat de grond nog niet koud en nog wel vochtig is. Hierdoor kunnen de planten hun wortels goed ontwikkelen. Deze planten groeien en bloeien in het voorjaar eerder dan planten die in de koude bodem geplant zijn.

Borders
Onkruid kan je, nu de bladeren vallen, goed verwijderen. Vergeet niet om grond aan te vullen en te bemesten. Plant een mooie mix van voorjaarsbloeiers, vroege zomerbloeiers en nazomerbloeiers om de borders op kleur te houden. Mogelijke planten zijn Sieruien, Ooievaarsbek, Klokjesbloemen, Duizendknoop en Herfstanemonen. De Dahlia en de Canna zorgen in de herfst voor mooie kleuren.

Bollen
Vanaf eind september kan je voorjaarsbloeiers planten. Dit zijn bijvoorbeeld tulpen, narcissen en krokussen. Er is nog wel eens onduidelijkheid hoe diep de bol gepoot moet worden. De algemene regel is: 2 tot 3 keer de hoogte van de bol. Dus een bol die 5 cm hoog is, plant je op 10-15 cm diepte.

Tuinafval?
Heb je mooie takken, bladeren of bloemen? Maak eens een leuke herfstkrans. Hiermee haal je de herfst naar binnen. Of stel een leuk herfstboeket samen met takken uit de tuin. Bladeren kan je, ter decoratie, in windlichten doen en van takken kan je kandelaars maken.

Tuin(ieren) in de herfst saai? Welnee!