Tuininrichting tips voor een kleine tuin

0
452
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Een grote tuin is helaas niet voor iedereen weggelegd. Heb jij een wat kleinere tuin en kom je er niet uit hoe je deze nu het beste kunt inrichten? Ideeën heb je genoeg, maar het past gewoon echt niet in de tuin. Wellicht heb je wat aan de tips in dit artikel, want ook een kleine tuin kan prachtig zijn.

Teken de tuin uit

Begin met het opmeten en uittekenen van de tuin. Hierdoor heb je de precieze maten op papier staan, waaruit je kan verder kijken. Neem deze tekening ook mee als je gaat shoppen voor je tuin. Wanneer je dan iets leuks ziet, kun je meteen kijken of het wel past. Maak van losse papiertjes meubels en andere accessoires zodat je deze in bepaalde composities op de tekening kunt leggen. Het kan soms best even puzzelen zijn om de beste compositie te vinden, maar dan heb je misschien wel meer ruimte dan je denkt.

Keuzes maken

Een lange tuintafel voor minimaal 6 personen, een loungeset, een fietsenschuurtje en ga zo maar door. Plannen zijn er vaak genoeg voor de tuin. Bij een kleine tuin is het alleen wel de vraag of al deze plannen realistisch zijn. Meestal passen dan niet alle wensen in de tuin. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed te bedenken wat je echt graag terug wilt zien in de tuin en wat toch geschrapt kan worden. Wil je bijvoorbeeld sowieso een tuintafel met tuinstoelen, dan kan het zijn dat er geen plek meer is voor de loungeset. Keuzes maken is soms erg lastig op dit vlak, maar bedenk echt wat je wel en niet gaat gebruiken. En uiteraard kun je hierbij de tekening gebruiken om te kijken welke dingen er allemaal in je tuin passen.

Werk in de hoogte

Wanneer je je tuin optisch groter wilt laten lijken, dan kun je het beste de hoogte in werken. Door bijvoorbeeld het terras hoger te maken dan de rest van de tuin, lijkt het net of je tuin een stuk groter is. Daarnaast kun je ook gebruik maken van hangende planten om zo toch voldoende groen en kleur in je tuin te verwerken. Hierdoor kun je het grondoppervlakte voor andere doeleinden gebruiken, zoals bijvoorbeeld die mooie loungeset. Pas wel op, want soms kan je tuin ook juist kleiner gaan ogen als je met hoogteverschillen werkt. Als je hoogte in je tuin wilt brengen, dan kun je het beste het voorste gedeelte van je tuin laag houden en het achterste gedeelte wat hoger maken.