Als je in de grote stad woont, herken je het vast wel: het gemis van een tuin. Maar ook op je balkonnetje bestaat er de mogelijkheid om een beetje een ‘groen’ gevoel te creëren. Ook al heb je onvoldoende ruimte – denk je, toch kan je balkon omgetoverd worden tot een natuurlijk plekje waar je tot rust kan komen.

Een moestuintje
tuinieren_balkonVeel steden hebben plekken waar je een moestuintje kunt beginnen, maar ook dit kun je helemaal zelf aanleggen op je balkon. Hier heb je niet eens zoveel voor nodig. Schaf een paar houten bakken aan en zorg dat deze gaatjes aan de onderkant heeft. Dit is belangrijk voor de afwatering. Je moet de binnenkant wel bekleden met speciaal worteldoek. Hierdoor worden de zaadjes beschermd en spoelen ze ook niet door de gaatjes weg. Je kunt de bakken het beste zo hoog mogelijk neerzetten, zodat ze veel zon krijgen. Deze verhogingen kun je weer maken aan de hand van dezelfde houten bakken of mooie stenen. Zoek van tevoren uit welke soort groenten en fruit je wil gaan verbouwen en ga aan de slag.

Tips van fruit dat je prima kunt verbouwen op je balkon: aardbeien, frambozen, bramen, bessen.
Groenten die je kunt kiezen: tomaatjes, aardappelen, boontjes, spinazie, wortels en radijs.

Plantenbakken en potten
tuinieren_balkon_2Je hebt ook speciale bakken en bloempotten die je aan de rand van je balkonhek kunt hangen. Deze plantenbakken zijn bij verschillende winkels te koop. Als we een typische Nederlandse zomer krijgen, hoef je niet zoveel water te geven, maar als de wind vooral droge lucht aanvoert, zal de hitte snel schadelijk zijn voor de bloemen en planten. Geef ze daarvoor dus altijd voldoende water.

Zet je je planten in een pot op het balkon, dan moet je er echt voor zorgen dat ze een gat hebben, zodat het water weg kan lopen. Anders krijg je later last van wortelrot.

Kruidentuin
Het makkelijkste van alles om te laten groeien – en je hebt er ook nog iets aan – zijn kruiden natuurlijk. Ook dit hoeft maar weinig centjes te kosten, want je kunt een eenvoudig rekje maken of dezelfde plantenbakken en potten als hierboven. De verticale kruidentuin is een soort laddervormig rek dat je zelf kunt maken en waar je heel makkelijk kruiden op kan kweken. Wat je ook kunt doen is je eigen oppottafel maken, waar we laatst al een leuk artikel over publiceerden.

De kruiden die het beste groeien: munt, bieslook, basilicum, tijm, oregano en rozemarijn.

Vlonders
Geef je tuin wat extra’s door houten vlonders neer te leggen. Daar krijg je net wat meer ‘tuingevoel’ van. Zoiets hoeft ook helemaal niet veel te kosten.

Lees meer
Bekijk ook deze blog eens, die geeft meer informatie over het verbouwen van fruit, groenten en kruiden op je balkon.