Heb je een ruime tuin en lijkt het je handig om wat extra opslagruimte te hebben? Dan kan een tuinhuis of een blokhut een uitkomst bieden. Een tuinhuis kan niet alleen gebruikt worden als opslagruimte voor bijvoorbeeld gereedschap of fietsen. Je kan er ook een gezellige zitplek van maken, of natuurlijk een echte ‘mancave’. Een tuinhuisje kan ook heel handig zijn om overdekt te klussen als het regent. Ideaal dus. Tuinhuizen  en Blokhutten zijn er in verschillende soorten en maten. Waar moet je op letten als je er één wilt aanschaffen?
Waar ga je het tuinhuisje voor gebruiken?

Allereerst is het belangrijk dat je weet waar je het tuinhuisje voor wilt gebruiken. Een grotere tuin biedt uiteraard meer opties dan een kleinere tuin. Als je tuin niet zo ruim is, kunnen we je aanraden om je tuinhuisje niet te groot te maken. Dan verlies je namelijk het ruimtelijke effect in je tuin. Een ruimere tuin leent zich wel voor een groter tuinhuisje. Je kan van je tuinhuis een echte leefruimte maken, door een gezellige zithoek te creëren of bijvoorbeeld een buitenkeuken. Je kan er zelfs voor kiezen om een complete sauna te plaatsen. Het is maar net wat je zelf wilt.

Welke soorten en systemen zijn er?

Tuinhuisjes zijn er in verschillende soorten en van verschillende materialen. De meest bekende soort is het houten tuinhuis. Deze is te vergelijken met een Scandinavische blokhut. In principe zijn er drie opties voor het bouwen van een tuinhuis: zelf bouwen, laten bouwen of een kant en klaar bouwpakket kopen. Laat deze keuze afhangen van hoe goed je kan klussen en hoe veel tijd je er in wilt steken. Hiernaast heb je twee soorten systemen namelijk, blokhutsysteem en paneelbouw. Bij een blokhutsysteem woorden de balken los op elkaar geplaatst zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een messing en groefsysteem. Bij paneelbouw wordt eerst een frame van balken geplaatst, waarna er aan de buitenkant planken en panelen op bevestigd worden.

Welk materiaal moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten materialen waar je uit kan kiezen bijvoorbeeld, hout, baksteen, staal of kunststof. Hout is de meest gebruikte materiaalsoort, omdat de meeste mensen dit het mooist vinden. Hout heeft wel meer onderhoud nodig en is vaak duurder dan andere materialen. Het is wel belangrijk dat je geïmpregneerd hout gebruikt of het bewerkt met een beschermende lak.