Tuinhuis, blokhut of schuur? Beitsen!

0
387
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Hoewel het nog volop winter is, zijn veel mensen alweer bezig met het voorjaar. Logisch ook, want we kijken natuurlijk allemaal alweer uit naar de tijd in de zon. Daarbij hoort ook weer het aanpakken van de tuin! Een mooie tuinhuis, schuur of bijvoorbeeld een blokhut hoort daar natuurlijk ook bij. Maar wat mensen nog wel eens willen vergeten, is dat het beitsen van blokhutten en tuinhuizen ontzettend belangrijk is voor de kwaliteit en het uiterlijk er van. Wij leggen uit waarom het belangrijk is om te beitsen en hoe u dit het beste kan doen.

Waarom Beitsen?

Wanneer je een blokhut of een tuinhuis plaatst van hout, dan wordt dit hout vaak kaal geleverd of geïmpregneerd. Bij geimpregneerd hout, is er een voorbehandeling geweest ter bescherming van de planken en balken. Toch zal in beide gevallen een probleem ontstaan; het hout gaat namelijk vergrijzen. Deze vergrijzing gaat ongelijk en dit zorgt voor grote kleurverschillen en vlekken in het hout. Daarnaast loopt onbehandeld hout het risico op houtrot, schimmel, algen en meer.

Beits is de oplossing voor beide problemen. De verkleuring kunt u voorkomen door pigmenten aan te brengen. Deze zitten in dekkende en transparante beitsen. Bij transparante beitsen geldt; des te donkerder de kleur, des te beter de bescherming tegen verkleuring. Naast kleur behoudt beschermt een goede beits ook tegen houtrot, schimmel, algen en andere problemen door water. Dit komt omdat het water afstoot en zorgt dat vocht niet in de planken trekt. Dit is ontzettend belangrijk voor de levensduur van uw tuinhuis of blokhut!

Hoe werkt beitsen?

Het beitsen is heel simpel. Het makkelijkste is om te kiezen voor een één-potsysteem. Dit houdt in dat u geen grondverf of voorbehandeling nodig heeft. Een goed voorbeeld is Beitz – Blokhut en tuinhuis beits. Het is belangrijk dat het hout schoon en droog is. Wanneer dit het geval is, is het simpelweg een kwestie van het aanbrengen van de beits met een goede kwast of een roller. Voor het mooiste resultaat en de beste bescherming kunt u het beste 2 lagen aanbrengen. Tuinhuis beits is verkrijgbaar in  talloze kleuren. Bij transparante kleuren is het vooral populair om een kleur te kiezen van een houtsoort. Bijvoorbeeld teak, grenen of lariks. Dit geeft namelijk een enorm natuurlijke uitstraling aan het eindresultaat. Het is bij beits belangrijk om het wel bij te houden. Dit betekent dat er na enkele jaren een nieuw laagje nodig zal zijn. Hoe lang het duurt tot onderhoud nodig is verschilt enorm per merk en per artikel.

Ander hout in de tuin behandelen?

Natuurlijk geldt het belang van behandelen niet alleen voor een blokhut of tuinhuis. Ook ander hout kan goed een behandeling gebruiken. Denk aan hardhouten vlonders behandelen met een goede olie of een schutting in de beits zetten. Voor al het hout is er een geschikte beits of olie. Slaat u deze behandeling over, dan wordt het hout simpelweg snel lelijk en kan het kapot gaan. Ons advies, altijd behandelen dus!