Trends 2019 op het gebied van duurzaamheid

0
2336
duurzaamheid
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Duurzaamheid is een van de belangrijkste thema’s van onze tijd. Nu de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker te merken zijn, is er een duidelijke trend op te merken. Schoon leven en consumeren, zonder het klimaat te belasten, wordt steeds belangrijker. In deze blog lees je een paar opvallende trends op het gebied van duurzaamheid in 2019. Wat doen we met zijn allen om de planeet te redden?

Aandacht voor duurzaamheid

Zoals gezegd: duurzaamheid staat hoog op de agenda. Dat betekent dat we duurzaam leven, bewust bezig zijn met het milieu, en ook bewust consumeren steeds belangrijker vinden. Een groeiend aantal Nederlanders is meer bezig met het milieu en het klimaat dan voorheen. Die trend zich de komende jaren ook zeker doorzetten!

Tegelijkertijd zorgt al die ophef ook voor veel wantrouwen. Het aantal mensen dat claims over duurzaamheid en klimaat wantrouwt, stijgt mee. Er is niet alleen scepsis over wetenschappelijk onderzoek naar klimaat, maar bijvoorbeeld ook over duurzaam ondernemen. Dat is misschien ook wel te verklaren. Hoe erger de klimaatproblemen zijn, hoe minder we geloven dat we die op kunnen lossen door bepaalde dingen te kopen, of door zelf keuzes te maken in het huishouden.

Een klimaatneutraal huishouden

“Een beter milieu begint bij jezelf”, wie kent die slogan niet? Het huishouden is een van de beste plekken om te beginnen, als je een duurzamer leven wilt leiden. Er zijn dan ook veel trends in 2019 op dit gebied:

  • Zero-waste-huishoudens, waarin zo min mogelijk verspild wordt, zijn in opkomst;
  • Groene stroom en zonnepanelen maken het huis energie;
  • Het gebruik van eco-vriendelijke schoonmaakproducten voorkomt verontreiniging;
  • Een vegetarisch of veganistisch dieet belast het milieu minder.

Onze lifestyle wordt dus behoorlijk beïnvloed door al die zorgen om het milieu en het klimaat!

Duurzamer consumeren

Het idee van duurzaamheid heeft veel invloed op wat mensen kopen. Van auto’s tot broeken, van kamerplanten tot vliegreisjes: iedere aankoop heeft gevolgen voor het milieu. In 2019 zullen mensen nog weer meer dingen gaan kopen met het oog op duurzaamheid. We zijn bovendien bereid om daar met zijn allen meer geld aan uit te geven: meer dan een derde van alle Nederlanders wil best wat meer betalen voor duurzaamheid.

De verwachtingen van consumenten, bijvoorbeeld op het gebied van mode, gaan steeds zwaarder meetellen. Bedrijven bewegen dus ook mee met de trend, en gaan op zoek naar manieren om hun productieproces te verduurzamen. Dat betekent dat de innovatie op het gebied van duurzame producten en materialen – bijvoorbeeld kunststof pallets in plaats van houten – verder toe zal nemen.