Tips voor het ophangen van lampen

0
697
Design en lifestyle

Een mooi opgehangen lamp kan er prachtig uitzien. Het is echter nog wel een kunst apart om die ene mooie lamp ook echt mooi op te hangen. Met onderstaande tips moet het ophangen van de lampen een stuk eenvoudiger worden!

Touw of ketting?

Allereerst is het belangrijk om de manier van ophangen te bepalen. Wil je de lamp met een touw ophangen? Dat staat mooi, maar het touw moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de lamp te kunnen dragen. Is de lamp zwaar en wil je geen al te dik touw, dan kun je kiezen om een ketting te gebruiken. Mocht je een erg zware lamp ophangen, zorg er dan wel voor dat je zeker weet dat het plafond het gewicht kan houden.

Kies de juiste hoogte

Een lamp is vervelend als je er telkens je hoofd tegen stoot. Bovendien is dat natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de levensduur van de lamp. Hang de lamp daarom niet in looppaden en hang de lamp dusdanig hoog dat je er geen last van hebt.
Wanneer je meerdere lampen bij elkaar hangt, kun je ervoor kiezen om te variëren in de hoogte van de lampen. Dat staat speels en zorgt voor een betere spreiding van het licht.

Sluit de lampen netjes aan

Het aansluiten van de elektra is bij het ophangen van een lamp uiteraard geen bijkomende zaak. Besteed veel aandacht aan het aansluiten van elektra, of laat het eventueel over aan een expert.

De juiste bol in de juiste lamp

Wanneer we een lamp uitzoeken, letten we voornamelijk op hoe de lamp er zelf uit ziet. Een mooie lichtbron zal de lamp versterken en juist extra mooi maken, terwijl een verkeerde lichtbron de mooiste lamp kan verpesten.
Maar wat is dan de juiste lichtbron voor die ene specifieke lamp? Dat hangt uiteraard volledig van de situatie af. Wordt de lamp dimbaar? Dan is het wenselijk als de verlichting ook vrij fel kan, en kan er dus een felle lichtbron in. Wordt de lamp gebruikt als leeslamp? Ook dan is veel licht fijn. Wordt de lamp daarentegen enkel gebruikt voor sfeerverlichting, dan is het juist wel prettig als er voor een niet al te grote lichtopbrengst wordt gekozen.
Kies waar mogelijk voor ledlampen; deze zijn milieuvriendelijk en beter voor de energierekening.