Tips om open ruimtes te beschermen tegen tocht

0
999
WonenWonen

Toen je kleiner was hoorde je het waarschijnlijk vaker: ga niet op de tocht zitten, straks word je ziek. Tegenwoordig waarschuw je misschien zelf je kinderen voor het fenomeen tocht of ga je automatisch elders zitten als je een koude luchtstroom langs je voelt glijden. Tocht op zich veroorzaakt geen ziekte. Is je weerstand echter minder, dan draagt deze afkoeling niet positief bij aan het voorkomen van een virus of bacterie die je elders hebt opgelopen. Wel kan tocht een andere vervelende lichaamsklacht veroorzaken: een stijve nek. Veel mensen hebben daardoor de neiging om roosters en raampjes te sluiten en dit is dan weer slecht voor de nodige ventilatie in je woning. Maar hoe bescherm je nu je leefruimte tegen tochtstromen?

Stook niet meer maar isoleer

Wanneer je in een tochtrijke woning leeft, heb je waarschijnlijk veel naden en kieren in je muren en rondom je ramen en deuren zitten. In plaats van de kachel omhoog te zetten, kun je het beste al deze naden en kieren dichtmaken. Dit doe je door gebruik te maken van tochtbandmateriaal en andere opvulmogelijkheden. Naast de besparing op je energierekening ben je zo ook nog eens zeer milieubewust bezig.

Specifieke tochtbescherming

Let er op dat je niet voor alle naden en kieren dezelfde opvulmaterialen gebruikt. Bij ramen en kozijnen worden weer andere materialen aanbevolen dan bijvoorbeeld voor deuren. Ook is het belangrijk om te weten dat je de kieren onder de deuren moet laten zitten. Dit heeft alles te maken met voldoende ventilatie in je woning.