Tips om je mediterrane- en tropische planten te laten overwinteren

0
903
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Het kan lastig zijn om planten die eigenlijk niet in ons klimaat thuis horen, te laten overwinteren op een manier dat ze ook weer goed de winter door komen. We geven hieronder enkele tips om die overwintering zo goed mogelijk te laten geschieden.

Buiten is beter

Allereerst is het goed om te onthouden dat planten het buiten vaak veel beter naar hun zin hebben dan binnen. De meeste planten kunnen wel tegen een beetje kou, waardoor het dus zaak is de planten niet te snel naar binnen te brengen. Zoek dus goed uit tot welke temperatuur de planten in kwestie bestand zijn en zet ze vlak voor dat moment aanbreekt pas binnen. Zet ze ook weer buiten wanneer dat mogelijk is en houd ze niet onnodig lang binnen.

Lichte of donkere plek?

Planten die in de winter hun blad verliezen moeten voor hun gevoel wel een soort winter doormaken om de volgende lente en zomer weer goed tot hun recht te kunnen komen. Bladverliezende planten moeten dan ook op een lage temperatuur met weinig licht overwinteren. Planten die groen blijven, hebben doorgaans meer licht nodig en kunnen iets warmen overwinteren.

Let ook goed op de herkomst van de plant. Echte tropische planten hebben soms wel een temperatuur van zo’n 20 graden nodig en moeten veel water krijgen. Houd daar dus goed rekening mee! Deze omstandigheden variëren per plant waardoor er in zijn algemeenheid niet zoveel over te zeggen is.

Vorstbewaking

Er zijn uiteraard planten die niet zo eenvoudig naar binnen verplaatst kunnen worden. Te denken valt aan de populaire palmbomen. Hiervoor is speciale vorstbewaking te koop. Er wordt dan een systeem aangebracht dat ervoor zorgt dat de plant het niet te koud krijgt. Ook is het mogelijk om een deken over de boom heen te slaan wanneer de temperatuur niet al te laag en de boom niet al te hoog is.