Nu het weer kouder begint te worden merk je het misschien al: de vochtige tocht die binnenkomt dringen en de gure wind die je voelt. De warmte van je centrale verwarming gaat verloren via je ramen, muren, vloer of dak naar buiten.  Naast dat dit totaal niet comfortabel is, is het ook niet duurzaam en gaat je geld op aan stookkosten. Niet goed voor jezelf, het milieu en je portemonnee! Als je slecht geïsoleerde woning goed isoleert, kan dat jaarlijks 2700 m3 aardgas besparen en dat is maar liefst 1700 euro. Maar hoe kan je dan je woning goed isoleren? Wij geven in dit artikel tips op je huis goed te isoleren!

Isoleer je muren

Via je muren kan jij je huis goed isoleren. Een populaire vorm is door middel van spouwmuren. Dit is een muur met twee muurdelen waar 7 tot 9 centimeter ruimte tussen zit. Investering in je woon isolatie loont. Spouwmuurisolatie geeft hetzelfde rendement als je spaarrekening met 10 procent.

Voorkom koude voeten met vloerisolatie

Met een goede vloerisolatie is een voordelig effect op de waarde van je woning! Met vloerisolatie heb je geen last van optrekkende vocht uit de kruipruimte en nooit meer koude voeten!

Kies voor het juiste glassoort!

Via enkel glas ontsnapt snel de warmte in je huis als het buiten koud is. Ook treed er condensatie op wanneer je warme lucht in je huis in aanraking komt met de koude ramen. Is het buiten warm? Engel glas weert de warmte in de zomer niet, waardoor je huis opgewarmd. Met dubbel glas of HR glas blijft je energierekening lager en kan je zo per jaar 420 euro besparen. HR glas is een type die nog extra goed isoleert. Dit soort hebt je in verschillende gradaties van HR tot HR+++ glas. Je kan dus nog kiezen wat bij jouw behoeftes past.

Isoleer je dak!

Logisch ook dat je het dak moet isoleren. Warmte lucht stijgt op, dus je wil niet dat dit verloren gaat. Gemiddeld kan je met een goede dakisolatie 400 euro besparen per jaar. De makkelijkste manier is om binnen je dak te isoleren. Vaak wordt er minerale wollen zoals rots- en steenwol gebruikt. Maar ook isolatieplaten zijn mogelijk. Als je alleen je zolder gebruikt voor opslag en dit niet verwarmd, kan je ook je zoldervloer isoleren.