Tips om je houten vloer langer mooi te houden

0
22
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Houten vloeren zijn tijdloos, duurzaam en ook nog eens ontzettend mooi. Geen wonder dat ze al jaren tot de absolute favorieten in de vloerenwereld behoren. Toch wordt er ook vaak een kritische noot aan de aanschaf van houten vloeren toegevoegd. Voor je deze bij https://www.parketloods.nl/de-vloeren-specialist.html koopt, moet je wel weten dat dit wat onderhoud vergt. Hoewel een kwalitatieve houten vloer een levenlang meegaat, is er wel wat extra aandacht nodig om hem mooi te houden.

 

Maar hoe zit dat nu eigenlijk precies? Welk onderhoud heeft een houten vloer nodig? En neemt dit nou echt zoveel tijd in beslag als de meeste mensen denken? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten én geven we enkele tips om je vloer langer mooi te houden.

Hoeveel onderhoud heeft een houten vloer nou écht nodig?

 

Er wordt vaak gesproken over het onderhoud van een houten vloer. Dit wordt als een van de nadelen van deze populaire vloer beschouwd. Maar hoeveel onderhoud heeft een houten vloer nou eigenlijk écht nodig?

 

In de praktijk blijkt dit eigenlijk wel mee te vallen. Kwalitatieve houten vloeren blijven lang mooi, maar het is wel belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Denk je echt aan groot onderhoud (bijvoorbeeld het in de olie of lak zetten van de vloer), dan is dit eigenlijk slechts 1 à 2 keer per jaar nodig.

 

Dit valt dus eigenlijk reuze mee. Uiteraard vergt dit dan wel wat meer werk dan andere vloeren, maar maandelijks onderhoud is echt niet nodig. Als je dus echt gevallen bent voor de charme van een houten vloer, dan hoeft het onderhoud je niet in de weg te staan.

Let op de luchtvochtigheid in huis

 

Een vochtige woning heeft veel nadelen. Zo is het minder goed voor de gezondheid en kan het ook gevolgen hebben voor je meubels. Ook heeft het een grote impact op de vloer. Zeker als je voor een houten vloer kiest. Zodra de luchtvochtigheid hoog is, loop je namelijk het risico dat de vloer gaat uitzetten of krimpen. Hierdoor kan de vloer onnodig beschadigd raken. Daarom is het belangrijk dat de luchtvochtigheid niet te hoog is en dat de temperatuur in huis ook zo stabiel mogelijk is vóórdat je de vloer plaatst. Goede isolatie en ventilatie is dan ook essentieel.

Goed reinigen van de vloer

 

Een schone vloer is natuurlijk van belang voor de hygiëne in huis, maar zorgt er ook voor dat deze langer mooi blijft. Zand en vuil kunnen namelijk ongemerkt krassen veroorzaken in het hout. Zeker als je hier meermaals over schuurt door er doorheen te lopen of er met meubels overheen te schuiven. Daarom is het belangrijk dat de vloer bij vervuiling zo snel mogelijk gereinigd wordt.

 

Pas ook op met de spullen die je hiervoor gebruikt. Kies bij voorkeur voor een zachte bezem of een zachte kop op de stofzuigerslang om krassen te voorkomen. Dweil ook minimaal één keer in de week, maar doe dit niet te nat. Wring de doek goed uit en gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Ook allesreiniger wordt afgeraden omdat dit de glans van de vloer kan verminderen.