Tips om het energielabel van je woning te verbeteren

0
258
energielabel van je woning verbeteren
WonenWonen

Een energielabel voor je woning aanvragen levert je op den duur veel geld op. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een ongunstig label de verkoopprijs van de woning verlaagd. Beter gezegd kan een gunstig label, zoals A, B of C, de verkoopprijs van een huis verhogen. In het begin is een voorlopig energielabel voor iedereen te behalen. Maar het is verstandig om dit voorlopige energielabel om te zetten naar een definitieve energielabel. Vanaf nu kun je niet meer zelf een energielabel verkrijgen, maar moet je een gecertificeerd bedrijf inhuren om dat te doen. Het energielabel verbeteren kan op verschillende manieren.

Zonnepanelen plaatsen op het dak

Je houdt ervan of je houdt er niet van, zonnepanelen. Toch is gebleken dat zonnepanelen plaatsen veel scheelt in je portemonnee. Daarnaast zorgen zonnepanelen ervoor dat je een gunstiger energielabel krijgt. Een gemiddelde tussenwoning heeft plaats voor ongeveer acht zonnepanelen en leveren zo’n 3000 kWh per jaar op. Dat betekent dat je jaarlijks zo’n 750 euro kunt besparen.

Een betere isolatie aanbrengen

Het meest belangrijkste voor een gunstige energielabel is het isoleren van je woning. Het meeste haal je uit het isoleren van je dak. Ook het isoleren van de vloer en spouwmuren helpen goed mee met een gunstiger energielabel. Met isolatie zorg je er namelijk voor dat de kou buiten blijft en de warmte binnen blijft. Zomers blijft de warmte juist buiten. Isolatie is dus gunstig voor het energielabel, maar ook nog eens heel prettig voor je portemonnee. Je zult merken dat de maandlasten omlaag gaan en dat je in de winter minder hoeft te stoken.

De keuze maken voor een warmtepomp

Maak je gebruik van een warmtepomp dan verwarm je je huis op een milieuvriendelijke manier. De warmtepomp haalt namelijk warmte uit de buitenlucht. Zo kun je met relatief weinig energie veel warmte opwekken. Dit zorgt er op z’n beurt voor dat je minder gas gaat verbruiken. Dat geldt in sommige gevallen zelf tot 60%. Daarnaast is een warmtepomp ook heel gunstig voor een betere energielabel.

Het installeren van een combiketel

Plaats een combiketel en dat scheelt je al veel in het gebruik van gas. Nieuwe ketels hebben een hoog rendement ten opzichte van oude ketels. Bij een oude ketel geldt een rendement van 0,9, terwijl dat bij een nieuwe ketel 1,07 is. Zal op een eerste gezicht niet veel lijken, maar het levert al snel een mindering van 20% aan verbruik van gas op. Ook heel gunstig voor een betere energielabel.