Keuken

Tips voor een duurzame keuken

De keuken, in veel culturen een belangrijke plek in het huis. Door sommigen wordt de keuken zelfs omschreven als het hart van het huis. De plaats waar men uren kan doorbrengen met taarten bakken, krant lezen, een maaltijd bereiden en ga zo maar door. Elke dag wordt dit gedeelte van het huis wel gebruikt, maar hoe houdt u hem duurzaam?

Seizoen

In de winkel kunt u vele producten verkrijgen. Ook producten die niet in Nederland in de natuur groeien op dat moment. Het is dan ook een goed idee om seizoensproducten te nemen. In seizoensproducten zitten alle bouwstoffen die u nodig hebt om goed te kunnen functioneren. U hoeft bijvoorbeeld in de zomer minder vitamine D door uw eten, dan in de winter. Natuurlijk kunnen andere seizoenen u wel helpen met uw maaltijden, maar probeer de producten die echt voor dat seizoen zijn te gebruiken voor uw maaltijden. Dat is goed voor het milieu, uw gezondheid en natuurlijk voor uw portemonnee.

Moestuintje

Naast seizoensproducten uit de winkel te kiezen, kunt u er ook voor kiezen om een klein moestuintje aan te leggen. Dit tuintje kan u altijd voorzien van de meest verse ingrediënten voor uw maaltijd, zonder dat u hiervoor naar de winkel hoeft te gaan. Producten die u zelf kunt kweken zijn bijvoorbeeld sla, aardbeien, frambozen, bramen, tomaten, diverse kruiden en nog veel meer. Een ander voordeel, naast de verse producten is het feit dat een moestuintje ervoor zorgt dat uw tuin er mooi uit ziet.

Kleine dingetjes

Gebruik zo weinig mogelijk water. Verwarm het water voor de afwas bijvoorbeeld voor een deel in een waterkoker. Hierdoor hoeft u de kraan niet helemaal op temperatuur te laten komen. Kies ook voor energie en water zuinige apparaten, plaats de koelkast niet in de zon, tegen een radiator of bij een oven en eet minder vlees. Een ander idee is om uw koffie niet onder het apparaat warm te houden. Schenk dit voorzichtig in een thermoskan.

Tips

• Vlees kunt u ook ontdooien zonder de magnetron. Bedenk de dag van te voren wat u ongeveer wilt eten en haal deze producten alvast uit het vriesvak. Wanneer u wilt eten, is het dan klaar voor gebruik.
• Laat uw oven niet onnodig lang opwarmen. Het gebeurt wel eens dat u hem opwarmt tot 200 graden en na opening de temperatuur zakt naar 150 graden.
• De houdbaarheidsdatum op producten is een minimale houdbaarheidsdatum die geld als producten niet geopend zijn. De gesloten producten kunnen dus langer goed blijven. Dit is echter afhankelijk van het product zelf en de temperatuur waarop het bewaard is. Gooi het dus niet meteen weg.

Bron: Geert van Dorpe Keukens.