Struiken en bomen dienen op tijd gesnoeid te worden. Het zorgt voor een goede bloei voor het opvolgende jaar en hiermee kun je de groei van een boom of struik remmen. Niet iedereen heeft namelijk een grote tuin voor meters hoge bomen of struiken. We hebben in deze blog een aantal zaken op een rij gezet waar je op moet letten als je bomen en struiken gaat snoeien.

 

Zorg voor scherp snoeigereedschap
Het is belangrijk dat het gereedschap wat je gebruikt om te snoeien goed scherp is. Wanneer je gebruik maakt van gereedschap wat niet scherp is, is de kans op snoeiwonden aanwezig. Dit kan de gezondheid van een boom of struik in gevaar brengen. Zo kan een appelboom in de lente bij een snoeiwond veel sap verliezen, waarbij de kans op infecties groter wordt.

 

Reinig het gereedschap na en voor het snoeien

Snoeigereedschap gebruik je niet voor een boom, struik of plant. Je gebruikt het altijd voor meerdere planten. Dat is ook zeker mogelijk, het is wel belangrijk dat je het gereedschap na het snoeien goed reinigt. Daarbij is het reinigen voor je gaat snoeien ook aan te raden. Bij het snoeien van meerdere planten met een schaar kan het overbrengen van ziektes aan de bomen of struiken snel voorkomen. Bij het reihier op enigen minimaliseer je deze kans.

 

Maak gebruik van het juiste gereedschap

Naast het feit dat het gereedschap scherp en schoon dient te zijn, is het ook belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Zo kan een snoeischaar beter niet gebruikt worden bij takken die dikker zijn dan anderhalve centimeter. Hierbij kun je beter gebruik maken van een takkenschaar. Dit voorkomt, net als bij scherp snoeigereedschap, de kans op snoeiwonden.

Snoei op het juiste moment en op juiste wijze

Een van de belangrijkste punten: op tijd snoeien! Zorg ervoor dat je op het juiste moment begint met snoeien van de boom of struik. Bij veel bomen kun je bijvoorbeeld niet beginnen met snoeien in de winter, omdat de kans dan bestaat dat de takken ‘invriezen’. Raadpleeg speciale sites over bomen snoeien om achter de juiste momenten te komen.