Tips bij het onderhandelen over de koopprijs

0
804
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Bij de koop van een nieuwe woning wil je verzekerd zijn van de laagste prijs! Zeker nu je niet meer kunt lenen dan 100% van de taxatiewaarde van de woning. Andersom wil je voorkomen dat je droomhuis aan een andere koper wordt verkocht, die net iets meer bereid was te betalen. Reden genoeg om vooraf een onderhandelingsstrategie uit te zetten. Doe je dit zelf, of laat je dit over aan een aankoopmakelaar? In dit artikel zetten we verschillende tips voor je op een rijtje, om te onderhandelen over een huis.

Tip 1: vertrouw op de kunde van een aankoopmakelaar

Wanneer je nooit eerder een woning gekocht hebt, kan het slim zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoopmakelaar heeft doorgaans een jarenlange ervaring in het onderhandelen over woningen. Zo is de kans relatief groot, dat de aankoopmakelaar de woning voor een nette prijs voor je over kan nemen! Bij de koop van een volgende woning zou je het onderhandelen zelf kunnen doen.

 

Tip 2: win informatie in over de woning

Hoewel een verkopende partij geen verborgen gebreken mag achterhouden, kan het slim zijn om een bouwtechnisch specialist mee te nemen bij een bezichtiging. Deze specialist komt wellicht tot inzichten, die je zelf nog niet gezien had. Denk aan achterstallig onderhoud aan de houten kozijnen van de voorgevel, plinten die vernieuwd moeten worden, enzovoorts. Dergelijke informatie kan je helpen bij het verlagen van de prijs voor een woning.

 

Tip 3: onderhandel over de inboedel

Mogelijk heb je prachtige, op maat gemaakte gordijnen in de woning zien hangen. Het kan de moeite waard zijn om deze mee te nemen in de onderhandelingen. Wellicht wil een verkoper niet verder dalen in de prijs, maar kan hij of zij de gordijnen missen. Zo hebben jullie allebei je zin!