Veel mensen schaffen een bladblazer aan om hun tuin te kunnen onderhouden. Met name in de herfst komt een bladblazer goed van pas, als het merendeel van de bomen hun blad laten vallen. Doordat de bladeren zich op het gazon ophopen, kan het gras beschadigd raken. Het gras krijgt hierbij te weinig zuurstof of licht, waardoor sommige delen van het gazon in het ergste geval vervangen moeten worden. In dit artikel geven we je enkele tips om het kopen van een bladblazer makkelijker te maken. Er zijn hierbij verschillende aspecten om rekening mee te houden.

Kies tussen een elektrisch model of een bladblazer op benzine

Allereerst is het belangrijk om een keuze te maken tussen een bladblazer op elektra en een model op benzine. Het voordeel van een bladblazer op benzine is dat je veel meer vrijheid hebt tijdens het gebruik hiervan. Je zit immers niet vast aan een snoer, zoals dat bij een elektrische bladblazer wel het geval is. Een voordeel van een elektrische variant is echter dat deze minder geluid maakt en doorgaans makkelijker te onderhouden is. Naast modellen met een snoer kun je voor een model met een accu kiezen. Deze zijn vaak iets duurder.

Blaas- en zuigfunctie van de bladblazer

Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, kunnen veel bladblazers tegenwoordig ook als zuiger gebruikt worden. In dit geval heb je naast de blaasfunctie ook een zuigfunctie, waarbij de opgezogen bladeren in een opvangzak worden verzameld. Het voordeel hiervan is dat de bladblazer ook bij een harde wind te gebruiken is en dat de bladeren niet direct weer terugkomen. Bij modellen met een opvangzak is het raadzaam om goed naar het formaat van de opvangzak te kijken. Het kan vervelend zijn als je deze voortdurend moet legen tijdens het opzuigen van bladeren.