Teakhouten meubels, wow!

0
554
Design en lifestyle

Warm en stevig, zo zou je teakhout samenvattend kunnen omschrijven. Teak meubelen geven een robuuste, strakke touch aan je interieur. Denk maar eens aan een grote eethoek waar plaats genoeg is voor iedereen of een stoere, maar toch stijlvolle salontafel, die je zithoek helemaal afmaakt. Het mooie, authentieke hout is een aanwinst in je woonkamer. Teakhouten meubelen geven je woning een upgrade! Ook buitenmeubelen worden vaak gemaakt van deze onverwoestbare houtsoort. Ze geven een luxe uitstraling aan je terras en zijn bestand tegen weer en wind. Ideaal dus! Teakhout is erg gewild, zelfs bij de royals! Want wist je dat in de ‘Gouden Koets’ ook teakhout is verwerkt? Goede keuze dus!

Duurzaam

Teakhout is ontzettend sterk en is daarom erg duurzaam. Het gaat jarenlang mee en kan voor veel toepassingen gebruikt worden. Zo worden luxe scheepsjachten bijvoorbeeld al van oudsher van teak gemaakt. Anderzijds wordt teakhout ook in de chemische industrie gebruikt, omdat het nauwelijks poreus is. Teakhout bevat namelijk van nature veel olie en neemt daarom geen water op. En nog een groot voordeel: het splintert niet en is goed te verwerken. Van oorsprong komt teakhout uit Zuidoost-Azië van de Tectona Grandis boom, maar ook op andere plaatsen wordt tegenwoordig teak aangeplant. En om de natuur te beschermen, wordt er veel gebruik gemaakt van gerecycled teakhout. Je hebt dus altijd een meubelstuk met een eigen houtstructuur en unieke uitstraling!

Onderhoud van teak

Teakhout kun je heel goed onbehandeld laten. Je zult dan gebruikssporen gaan zien en een mooi doorleefd meubelstuk krijgen. Tuinmeubels van teakhout die onbehandeld blijven, zullen na verloop van tijd verkleuren tot een vervaagd zilvergrijs. Wil je de eigen kleur behouden en het hout beschermen, kun je zorgen dat de olielaag die het meubel van nature heeft intact blijft. Dit doe je eenvoudig door het meubel regelmatig in te smeren met groene zeep. Je weet wel, die echte ouderwetse uit een potje. Geen vloeibare variant dus. De zeep zal een vettig laagje achterlaten dat je meubel beschermt tegen vocht en vuil. Gebruik nooit een allesreiniger of ander ontvettend schoonmaakmiddel. Daarmee tast je de oorspronkelijke olielaag aan. Wil je nog meer bescherming? Dan zijn er ook speciale oliën voor teak.