Stukadoor inhuren? Zo bereidt een stucadoor de klus voor!

0
429
Design en lifestyle

Een stukadoor is één van de meest populaire professionals van deze tijd. Ten opzichte van 2016 is het aantal bedrijven in de “gespecialiseerde bouw” (waar een stukadoor onder valt) met meer dan 65% gestegen (bron: CBS). Er zijn in 2017 dus heel wat meters gips en sierpleister aangebracht door stukadoors. Hoog tijd om nader te bekijken hoe een stukadoor te werk gaat…

Inventarisatie

Als u besluit uw muren te laten herstellen of op te laten knappen door een stukadoor dan zal hij (uiteraard kunnen vrouwen ook stukadoor zijn, maar dat zijn er maar zeer weinig) eerst bij u langskomen om een inschatting te maken van het werk dat moet worden verricht. Hij houdt hierbij rekening met de volgende aspecten:

  • Uw wensen
  • De staat van de muren
  • Het aantal vierkante meters dat gestuukt moet worden
  • De ruimte waarin gewerkt moet worden
  • Welke eventuele extra werkzaamheden verricht moeten worden

Op basis van zijn ervaring kan hij zo goed inschatten of uw wensen realistisch zijn en u eventueel adviseren als dat niet het geval is.

Inschatting tijd en kosten

Zodra de stukadoor heeft kunnen zien wat er precies gedaan moet worden, dan kan hij inschatten hoeveel tijd hij nodig heeft om “de klus te klaren”. Hiermee kan hij een kostenplaatje maken. Meestal doet hij dit met het te bewerken aantal vierkante meters als uitgangspunt. Afhankelijk van uw wensen, vermenigvuldigt hij dit aantal met het materiaal (of materialen) dat gebruikt moet worden. Zo zal 50m2 saus- of behangklaar stuken minder kosten dan het afwerken met sierpleister. In een goede offerte staat precies welke werkzaamheden er verricht worden en welk prijskaartje hier aan hangt. Eventueel meerwerk (wanneer bijvoorbeeld blijkt dat de muren in slechtere staat zijn dan aanvankelijk kon worden bepaald) zal op basis van na-calculatie in rekening worden gebracht. Tenzij u hierover andere afspraken hebt gemaakt natuurlijk.