Design en lifestyle

Wanneer je een nieuwe stofzuiger gaat kopen voor de woonkamer, is het belangrijk om je goed te oriënteren. Een stofzuiger koop je voor een periode van meerdere jaren, dus die moet wel aan de verwachtingen voldoen en mag geen miskoop zijn. Er zijn veel verschillende stofzuigers te koop, daarom is vergelijken voordat je koopt zeer aan te raden. Allereerst moet je voor jezelf bepalen of je een sledestofzuiger wilt of een steelstofzuiger. Vervolgens kun je kiezen uit stofzuigers met een stofzak en zonder stofzak. Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende merken te koop, het ene merk is beter dan het andere.

Welke stofzuiger heb je nodig voor jouw woonkamer?

Kijk allereerst naar de vloerbedekking in de woonkamer. Ligt daar tapijt, of heb je gekozen voor laminaat, parket of tegels? In het eerste geval heb je een krachtige stofzuiger nodig, die stof en vuil goed uit het tapijt kan zuigen. Heb je een “harde” vloer, dan heeft de stofzuiger het minder zwaar en kun je dus volstaan met een lichter exemplaar. Door stofzuigers te vergelijken kun je, met in je achterhoofd de soort vloer die je straks wilt gaan stofzuigen, al een goede afweging maken over welke stofzuiger het moet gaan worden.

Huisdieren

Als je huisdieren hebt, en dan met name een hond of een kat, of zelfs meerdere dieren, dan zal je merken dat deze dieren verharen. Dat doen ze doorgaans het hele jaar door, omdat een binnenshuis levende hond of kat niet zo zeer met de seizoenen mee gaat als het om het wisselen van de vacht gaat. Heb je verharende huisdieren, kies dan voor een krachtige stofzuiger die de haren van hond of kat goed opzuigt. Er zijn merken stofzuigers die een speciale “huisdierenversie” aanbieden met een extra krachtige, draaiende borstel om gemakkelijk haren op te zuigen. Stofzuigers vergelijken kan ook hier een goed hulpmiddel zijn.

Kijk niet alleen naar de prijs

Het is zeker niet verstandig om uitsluitend naar de prijs te kijken als je een stofzuiger gaat kopen. Het gaat bij stofzuigers vergelijken niet in eerste instantie om de prijs. Als je een goede stofzuiger wilt waar je vele jaren plezier van gaat hebben, dan is het vaak verstandig om een wat duurdere stofzuiger te kiezen. Er zit wel degelijk verschil in de verschillende merken. Daarnaast is het ook belangrijk na te gaan hoeveel Watt vermogen de stofzuiger heeft. Dit is vooral belangrijk als je op tapijt wilt stofzuigen. Ook als je vaak moet stofzuigen, bij voorbeeld vanwege huisdieren of omdat er in een huis veel mensen wonen die in en uit lopen, dan is het belangrijk om een degelijke stofzuiger uit te zoeken. Hier betaal je dan wellicht wat meer voor, maar je verdient dit prijsverschil terug door zijn duurzaamheid.