Stickers zijn al een tijdje een trend in huis. Vooral muurstickers zijn erg geliefd. Je ziet ze onder andere in de woon- en slaapkamer. Naast muurstickers heb je nog vier stickers die goed in het interieur kunnen, namelijk deurstickers, raamstickers, tegelstickers en vloerstickers. Nu heb je een leuke sticker gekocht of laten maken, maar dan komt de volgende uitdaging: het opplakken. Stickers plakken kan nog best lastig zijn. Vooral als het een grote sticker is. Daarom 6 tips voor het plakken van stickers.

Tip 1 Zorg dat de ondergrond goed schoon is

Als je stickers gaat plakken is het belangrijk dat de ondergrond goed schoon, vetvrij en stofvrij is. Is dat niet het geval, dan blijft de sticker niet goed zitten. Dit merk je niet altijd meteen. Het kan zijn dat de sticker eerst wel plakt, maar na verloop van tijd toch loslaat. De ondergrond kun je in de meeste gevallen prima schoonmaken met een gewoon sopje. Is de ondergrond erg vies, maak het dan schoon met een ontvetter. Als je een ontvetter of een schoonmaakmiddel met citroen of ammoniak hebt gebruikt, is het wel belangrijk dat je de resten daarvan goed verwijdert. Deze stoffen kunnen namelijk de lijmlaag van je sticker aantasten, waardoor deze niet goed zal hechten.

Tip 2 Meet uit waar je sticker moet komen

Over het algemeen geldt dat als de sticker eenmaal geplakt is, deze niet makkelijk meer te verwijderen is. Daarom is het belangrijk dat je eerst goed uitmeet waar de sticker moet komen voordat je deze gaat opplakken. Maak de sticker aan beide kanten met twee stukjes schilderstape vast op de plek waar je sticker moet komen. Zorg dat de backing (achterkant) nog op de sticker zit. Meet vervolgens met een meetlint of de sticker op de juiste plek zit. Is dat het geval, dan kun je aan tip 3 beginnen: de backing verwijderen.

Tip 3 Zo kun je de backing van stickers verwijderen

Er zijn twee manieren hoe je de backing va een sticker kunt verwijderen. Je kunt van boven naar beneden een strook schilderstape plakken. Deze plak je dan in het midden van de sticker. Deze manier werkt voor de meeste stickers. Een andere optie is dat je bovenlangs over de gehele breedte van de sticker schilderstape plakt. Hoe dat werkt, wordt uitgelegd bij tip 4. Maak een zijkant los en klap de sticker naar de andere kant. Haal de backing er af en knip of snijd dat weg. Plak vervolgens de sticker voorzichtig vast door vanuit het midden naar buiten te werken. Zit de ene kant vast? Dan kun je de andere kant op dezelfde manier vastmaken.

Tip 4 Zo plak je losse letters of meerdere onderdelen

Heb je een sticker die uit losse letters of meerdere onderdelen bestaat? Dan kun je het beste de sticker aan de bovenkant vastmaken. Vouw vervolgens de sticker naar boven en haal de backing weg. Wrijf daarna de sticker van boven naar beneden en van binnen naar buiten vast. Let er wel op dat je de applicatiefolie aan de voorkant pas verwijdert als de sticker goed opgeplakt is. Deze applicatiefolie zorgt er namelijk voor dat alle letters en eventueel losse onderdelen op de juiste afstand van elkaar geplakt worden. Is de sticker erg groot? Dan kun je deze eventueel in meerdere stukken knippen. Let er wel op dat je de folie tussen de letters door knipt.

Tip 5 Zo plak je grote stickers het beste

Heb je een grote sticker die uit een deel bestaat? Dan is het niet mooi om deze in stukken te knippen. Er is wel een andere oplossing. Plak je stickers met water en een drupje afwasmiddel. Door water te gebruiken, kun je eventuele luchtbellen makkelijker verwijderen. Ook kan je de sticker nog iets verplaatsen als dat nodig is. Maak de ondergrond nat met bijvoorbeeld een plantenspuit. Plak de sticker vervolgens vast met een van de hierboven beschreven methodes. Wrijf vervolgens het water goed weg en droog de sticker af. Deze plakmethode werkt ook goed werkt als je weinig ervaring hebt met stickers. Houd er wel rekening mee dat deze methode niet voor elke ondergrond geschikt is. Ook duurt het iets langer voor de sticker goed gehecht is. Heb je een sticker met applicatiefolie, dan moet je minimaal twintig minuten wachten voordat je die kunt verwijderen.

Tip 6 Koop een lijmvrije sticker

Er zijn verschillende stickers die niet met lijm aan de ondergrond plakken. Dat zijn de magneetsticker, de statische sticker en de YUPO Tako. Daardoor kun je deze stickers heel gemakkelijk plakken. En zitten ze toch niet goed? Dan haal je ze er gewoon weer af en begin je opnieuw. Magneetstickers zijn geschikt voor alle metalen ondergronden die ijzer, staal, kobalt of nikkel bevatten. Statische stickers kunnen op glas geplakt worde. De YUPO Tako hecht op alle gladde oppervlaktes.

Meer informatie over stickers plakken

Wil je meer weten over het plakken van stickers? Of wil je wel eens zien hoe het plakken in zijn werk gaat? Op de website van Sticker.nl vind je meer informatie over plakken, plus een handleiding die je kunt downloaden. Ook kun je verschillende instructiefilmpjes bekijken waarin de bovenstaande methodes te zien zijn.