Soorten alarmsystemen

0
605
Soorten alarmsystemen
WonenWonen

Alarmsystemen voor verschillende doelen
Lees in deze tekstblog over verschillende soorten alarmsystemen. De tijd dat een alarmsysteem niet meer was dan anti-inbraak wat dan een bel of sirene met eventueel een zwaailicht activeerde, ligt ver achter ons. Denk bijvoorbeeld maar aan je rookmelder in de keuken, ook al een oud attribuut, maar dan zoiets ondergebracht in een modern systeem.
Niet alleen op de app
Een bel of sirene aan je pand zal nog wel mogelijk zijn, maar het is uit de tijd. Het telecomnetwerk is zoveel beter dan vroeger, een signaal dat er iets fout zit is alle kanten op te sturen. Niet uitzonderlijk heb je een app op je smartphone die gekoppeld is aan het alarmsysteem. De duurdere systemen kunnen ook een signaal sturen naar een meldkamer. Aldaar kunnen zij specifiek zien wat er loos is en dan zo de goede hulpdienst erop afsturen. Wat rest is dat een sirene en een zwaailicht aan je pand wel leuk kan staan, en dat je het als extra kan gebruiken mocht er een storing in het telecomnetwerk zijn.
Verschillende soorten alarmsystemen
Tot nu toe ging het met de verschillende soorten alarmsystemen enkel over anti-inbraak en de rookmelder, maar er is meer. In de scheepvaart is er een alarm wat afgaat in het stuurhuis als het schip vol met water loopt. Als er net een lek inzit merkt de stuurman nog niets, daarom een alarm. Dit systeem is ook voor aan wal. Als je een woning of bedrijf in de polder onder zeeniveau hebt, dan kan dat ook meegenomen worden in het alarmsysteem. Ook hierin geldt weer het signaal naar de app of meldkamer, wat is er loos? Is er rook en hitte in het pand oftewel brand? Zijn er ongure types oftewel inbrekers in de woning of het bedrijf? Of stroomt er water het pand binnen, dus is er sprake van een dijkdoorbraak met een overstroming als gevolg?
Alles in één
Er zijn alarmsystemen te koop bij de bouwmarkt, maar er zijn ook hele specialistische bedrijven die zich bezighouden met het verkopen en installeren van alarmsystemen. Vooral dat soort bedrijven kunnen een pand aan alle kanten beveiligen. Dat zijn dan van die systemen die een specifiek signaal naar een meldkamer kunnen sturen. Dus één systeem wat brand- inbraak- en wateralarm is. Het grote voordeel van zulke systemen, die fors duurder zijn dan de systemen van de bouwmarkt, dat die zelden loos alarm geven. De systemen zijn op tal van manieren uit te breiden, denk aan een extra camera bij een achterdeur omdat er geruchten zijn, en anders up te daten. Bij een woon- en bedrijfspand is het alarm deels uit te schakelen.
Bron: Pro-Alarm.nl