De smartfridge: Gadget of must have?

0
488
Design en lifestyle

In landen met grote welvaart komen er steeds meer huishoudelijke apparaten in huis. Hierdoor wordt het leven in huis steeds gemakkelijker. Anno 2016 zijn er gemiddeld gezien zo’n 105 elektronische apparaten in huis. De tijd van de eerste elektronische apparaten in huis gaat terug naar het jaar 1900 met de introductie van de stofzuiger. Het was toentertijd nog niet gebruikelijk om zo’n apparaat in huis te hebben maar er waren professionele bedrijven die huizen bezochten om schoon te maken. Pas in de jaren ‘60 van de vorige eeuw kwam er echt schot in de zaak betreft de elektronische apparaten. Toen kwamen de eerste stofzuigers op de markt voor consumenten. In dat tijdperk werd ook de magnetron “uitgevonden”.

Na de jaren ‘60 volgde er een periode waarin veel elektronische apparaten op de markt kwamen. Hierbij kun je denken aan apparaten als wasmachines, koffiezetapparaten, koelkasten en broodroosters. Als je je eens voorstelt hoe het leven in huis moest zijn zonder al deze apparaten was het huishouden
tijdrovend en had je er letterlijk een dagtaak aan.

De technologische ontwikkelingen in de wereld gaan erg hard. Heel erg hard. Zo zijn de nieuwe apparaten allemaal ‘smart’. Bijvoorbeeld de Smartphone, smartwatch en natuurlijk de smart TV. De ontwikkeling van huishoudelijke apparaten blijft hier enigszins op achter. Wij spraken hierover met www.onderdelenwinkel.nl. Er wordt in de wereld al jaren gesproken over de ‘Smartfridge’. Diverse bedrijven hebben al geprobeerd een Smartfridge te maken. Zo heeft het merk Panasonic al de eerste concept smartfridge uitgebracht. Deze smartfridge kon het gedrag van de gebruikers analyseren en hier slim op inspelen. Andere merken proberen weer een Wi-Fi koelkast te maken. Een merk dat ook een smartfridge met Wi-Fi heeft gemaakt is Samsung. Hiermee kun je online eten bestellen en kijkt naar de houdbaarheidsdatum van de producten in de koelkast. Dit nieuwe apparaat van Samsung kost $5.000,-.

Volgens veel analisten heeft de smartfridge een erg hoog gadget gehalte en zien veel consumenten het nut niet van zo’n duur apparaat. De koelkast heeft weinig nieuwe en/of unieke toepassingen die van grote meerwaarde zijn voor consumenten. Guus Clous heeft hier ook een duidelijke mening over: Wil je eten bestellen? Dan kun je ook je telefoon gebruiken, dit werkt vaak nog makkelijker. Is de melk op? Dat kun je zelf ook gemakkelijk zien. Zou jij een smartfridge willen hebben?