Slimmer omgaan met energie? Bekijk deze tips

0
690
energie
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Of je nu arm bent of rijk, het heeft geen zin om meer geld te besteden dan nodig is. Aan energie bijvoorbeeld. Waarom zou je thuis de thermostaat op 21 laten staan als iedereen in het huishouden op vakantie is? Energie besparen hoeft ook weer geen dagtaak te zijn zolang je slimme keuzes maakt. Met deze 4 tips gebruik je minder energie en geniet je toch van optimaal comfort.

1. Slimme thermostaat

We hebben zojuist al de thermostaat genoemd. De verwarming verbruikt de meeste energie in de woning. In slechts enkele maanden vliegt het gasverbruik omhoog in de herfst en winter. Een slimme thermostaat zoals die van Honeywell regelt de temperatuur en leert het gedrag van alle gezinsleden kennen. Software ‘weet’ wanneer het tijd wordt om de ketel op te stoken of juist op een laag pitje te zetten. Toch blijft het aangenaam warm in huis. Geofencing is een nieuwe technologie waarbij een app aangeeft of je de woning verlaat. Dan gaat de verwarming vanzelf op spaarstand. En voordat je weer thuiskomt wordt de woning alvast verwarmd. Je zit dus nooit in de kou en toch bespaar je energie!

2. Zonwering houdt het terras en de woning koel

Je koopt zonwering om in de zomer lekker koel op het terras te zitten. Maar wist je dat een zonnescherm ook de woning koeler houdt? Als de zon niet fel op de ruiten schijnt dan hoef je minder snel de airco in huis in te schakelen. Het is natuurlijk wel een hele klus om steeds in de gaten te houden of de zon schijnt. Elektrische zonneschermen met Somfy motor sluiten niet alleen als je dit wilt maar vooral ook als het nodig is. Je kunt ze namelijk uitbreiden met sensoren. Koppel een lichtsensor aan het scherm en als het zonnig is dan opent het zonnescherm. Je kunt ook een windsensor plaatsen die ervoor zorgt dat het scherm sluit als het waait. Dat is ook nog eens veiliger.

3. Slimme aansluitingen

Er zijn meters te koop die per stopcontact uitlezen hoeveel stroom er wordt verbruikt. Daarnaast zijn er stopcontacten die je met een tijdschakelaar of handmatig op afstand kunt uitschakelen. Het gaat nog een stap verder met slimme radiator knoppen. Zo kun je per ruimte de temperatuur bepalen. Waarom zou je stoken op de slaapkamer als je in de woonkamer bent? Met slimme aansluitingen op het lichtnet en het gas kun je flink besparen zonder in te boeten op comfort in huis.

4. Raamdecoratie als extra isolatie

Veel warmte gaat verloren door de ramen. In de zomer zorgen vensters juist voor opwarming. Met de juiste raamdecoratie en een geautomatiseerd systeem beheers je het klimaat in huis beter dan ooit. Plissegordijnen zijn bij uitstek geschikt omdat de honingraat vorm voor een extra laag isolatie zorgt. Warmte blijft buiten of binnen, afhankelijk van het seizoen. Door ze te koppelen kun je de gordijnen aan de zonzijde sluiten zonder trappen op en af te lopen. Je kunt plissegordijnen door het hele huis gebruiken én bedienen. Bekijk Poweredblinds.nl voor alle opties.

Dit zijn slechts enkele slimme opties. Breid jouw woning uit met sensoren die apparaten automatisch in- of uitschakelen als het nodig is. Dit bespaart niet alleen veel energie in termen van gas en stroom, je hoeft zelf ook minder energie te steken in duurzaam wonen.