Voor de meeste kinderen is de periode rond Sinterklaas een spannende tijd. Schoentje zetten, Sinterklaas komt op school, het Sinterklaasjournaal en andere speciale programma’s op de tv. Komt Sint bij mij thuis op bezoek? Welke cadeautjes brengt de Sint voor mij  mee? Allemaal vragen die kinderen in deze periode bezig houden. De spanning kan hoog oplopen. Hoe zorg je er voor dat je Sinterklaasfeest met de kinderen een leuk, gezellig feest wordt dat je met elkaar en met vrienden kunt vieren? Deze ideeën helpen je alvast een beetje op weg!

1. Knutselen voor de Sint

Kleine kinderen vinden het leuk om dingen te maken. Lekker bezig zijn met verf of kleurpotloden, een mooi bouwwerk maken met blokken of Duplo, een mooi schilderij maken met strijkkralen… Sommige kinderen kunnen er uren mee zoet zijn. Als jouw kinderen ook van knutselen houden is de Sinterklaastijd een goed moment om dit samen te doen. Mooie tekeningen of schilderijen, Sinterklaas is er dol op. Hoe meer, hoe beter! En hoe leuk is het om samen met de kids een spandoek te maken voor Sint en zijn Pieten. Dit spandoek hang je voor het raam zodat de Sint ziet dat hij welkom is. En als hij bij jullie op bezoek komt is dit een mooie manier om hem te ontvangen!

2. Sinterklaas en zijn Pieten bij je thuis

Om een Sinterklaasfeest echt onvergetelijk te maken kun je een bezoek van Sinterklaas organiseren. Veel kinderen vinden het geweldig als Sinterklaas bij hen thuis komt. Je kunt een Sint huren. Dan komt hij bij jullie thuis op bezoek met zijn Pieten. Het is leuk om dit samen te doen met familie of met vrienden met kleine kinderen. De kinderen hebben dan direct wat steun aan elkaar want het is best spannend, zo’n bezoekje van Sinterklaas en de Pieten. Vaak hebben de Sint en zijn gezelschap een kleine show. Natuurlijk kun je afspraken maken over wat het bezoek nog meer inhoudt. Hoe leuk is het bijvoorbeeld als de kinderen een cadeau krijgen uit handen van Sinterklaas zelf of van één van zijn Pieten?

3. Bezoek een Sinterklaasshow

Natuurlijk kan Sinterklaas niet bij iedereen persoonlijk op bezoek komen. Dat snappen de meeste kinderen gelukkig wel. Maar je kunt zelf Sint en de Pieten wel opzoeken gelukkig. In het hele land zijn in deze periode voorstellingen in theater of buurthuis waar Sinterklaas de hoofdrol speelt en waar de Pieten de show stelen. Deze Sinterklaasshows zijn leuk voor het hele gezin! Uiteraard heb je de grote landelijke shows die in de grote steden plaatsvinden. Maar gelukkig is Sinterklaas ook vaak te bezoeken in je eigen dorp of stad. Wel zo gemakkelijk dat het dichtbij is!

4. Voor de muzikanten onder ons…

Stel dat jouw kinderen op muziekles zitten. En dol zijn op muziek maken. En ze hebben ook wat vriendjes en vriendinnetjes die dat ook leuk vinden. Wat is er dan leuker om met elkaar een paar Sinterklaasliedjes in te studeren? Niets natuurlijk want muziek maken met je vriendjes is super! Dus als je zelf muzikaal bent en je hebt veel geduld, dan is het ontzettend leuk om samen jullie eigen Sinterklaasconcert te geven. Succes verzekerd bij de ouders en ook Sint en zijn Pieten maken jullie hier erg blij mee!

 

Je ziet, er zijn genoeg manieren om het Sinterklaasfeest nog leuker te maken voor je kinderen. En door er samen mee bezig te zijn haalt het de spanning een beetje weg. Zo kunnen jullie samen genieten van een gezellig kinderfeest!