Design en lifestyle

Goede verlichting in en om het huis is een belangrijke manier om de kans op een inbraak te verkleinen. Hoe is jouw huis beveiligd met verlichting? Maak een rondje in en om het huis en inventariseer welke zaken verbeterd kunnen worden.

Sluit bewegingsmelders aan op buitenverlichting waardoor deze inschakelen zodra er in de buurt beweging gesignaleerd wordt. Deze melders worden vooral gebruikt bij voor- en achterdeur. Dieven zullen het uit hun hoofd laten om aan een deur te rommelen waarbij ze in het volle licht staan.
Helaas is een bewegingsmelder ook actief als het hard waait en bomen in het ‘zichtveld’ van de bewegingsmelder staan. Ook dieren die in het zichtveld lopen kunnen de bewegingsmelder activeren. Om deze ongewenste bijwerking te voorkomen of om andere verlichtingspunten automatisch te laten werken, is een schemerschakelaar een (aanvullende) mogelijkheid. Deze schakelt de verlichting aan zodra er een bepaalde mate van duisternis invalt. Op een sombere dag kan het daardoor voorkomen dat de verlichting vroeger dan normaal aan gaat. Ook een tijdschakelaar is een optie. Deze kan zowel op de buiten- als op de binnenverlichting aangesloten worden waarmee de suggestie wordt gewerkt dat er iemand in huis aanwezig is.

Een heel recente ontwikkeling is om de verlichting aan te sluiten op een geavanceerd systeem waarmee deze wordt bediend door middel van je smartphone of computer. Dit systeem kan uitgebreid worden op heel veel andere apparaten zoals verwarming of zonwering. Deze manier van besturing wordt ‘domotica’ genoemd maar vraagt een deskundige aanleg.