Rolluiken gekocht? Zo kun je er jarenlang van genieten

0
693
WonenWonen

Heb jij recent rolluiken gekocht en ben je op zoek naar meer informatie over het onderhoud van rolluiken? Als je zo lang mogelijk wilt genieten van jouw rolluiken, dan is goed onderhoud van groot belang. Door jouw rolluiken goed schoon te houden, regelmatig te controleren op mankementen en eventuele reparaties zo vlug mogelijk uit te voeren blijven jouw rolluiken in topconditie en kun jij er jarenlang van genieten. Wij hebben per onderdeel de werkzaamheden beschreven, zodat jij het onderhoud van jouw rolluiken zo goed mogelijk uit kan voeren.

Regelmatig schoonmaken

Omdat rolluiken aan de buitenkant van een woning worden gemonteerd, worden ze sneller vuil. Stof, zand, regenwater, uitlaatgassen, alles laat zijn sporen na. Jouw rolluiken kunnen grauw worden of groene aanslag krijgen, waardoor jouw woning er onverzorgd uit kan zien. Door jouw rolluiken regelmatig schoon te maken wordt dit voorkomen én blijven jouw rolluiken in topconditie. Het schoonmaken van de rolluiken kan worden uitgevoerd met lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die chloor of alcohol bevatten. Deze schoonmaakmiddelen kunnen de kleur, het materiaal of de lak van de rolluiken aantasten. Na het schoonmaken kunnen de rolluiken in de wax worden gezet, zodat vuil in de toekomst niet kan inwerken. Voer het schoonmaken van de rolluiken minimaal één keer per half jaar uit.

Het belang van goed onderhoud

Regelmatig schoonmaken is een belangrijke factor in de levensduur van jouw rolluiken. Echter, ook het algemene onderhoud van de rolluiken is van groot belang. Het is aan te raden om de rubbers en geleidingsprofielen goed schoon te houden en ze regelmatig te controleren op uitdroging, breuken en scheuren. Vertonen ze één of meerdere van deze slijtageverschijnselen? Vervang ze dan zo snel mogelijk, zodat de werking van jouw rolluiken geluidloos blijft en de rolluiken niet vastlopen. Het is tevens mogelijk om wat droogsmeermiddel op de rubbers te spuiten, zodat de rolluiken soepel blijven sluiten. Vermijd echter de vette smeermiddelen, omdat dit vuil aantrekt met schade aan de rolluiken tot gevolg.

Reparaties en onderdelen

Ondanks het regelmatig schoonmaken en het goede onderhoud kan het voorkomen dat er een onderdeel van de rolluiken kapot gaat. Voor nieuwe onderdelen hoef je echter tegenwoordig de deur niet meer uit. Jouw rolluikspeciaalzaak is namelijk gemakkelijk online te vinden. Online rolluikonderdelen bestellen heeft als voordeel dat je je in alle rust kunt oriënteren, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Kom je er niet helemaal uit of twijfel je over je keuze? Dan kun je uiteraard altijd contact opnemen voor meer informatie en advies.