ROLGORDIJNEN: VOOR ZON OF PRIVACY

0
410
rolgordijnen
rolgordijnen
Design en lifestyle

Rolgordijnen: voor zon of privacy

Genoeg van de standard luxaflex? Tegenwoordig bestaan er gelukkig alternatieven hiervoor. Zo kan je kiezen uit rolgordijnen, rolgordijnen of lamellen bijvoorbeeld. Vandaag zetten we de rolgordijnen in de spotlights en laten we zien wat je ermee kan en welke varianten er bestaan.

Wat zijn rolgordijnen

Een Rolgordijn is een gordijn dat op- en afgerold kan worden, en waarmee eenvoudig een raam afgedekt kan worden. Er zijn speciale verduisteringsrolgordijnen. Sommigen rolgordijnen laten geen licht door.

Aan de zijkanten loopt zo’n rolgordijn door een rail, om te voorkomen dat daar licht langs zou kunnen. De beste verduistering wordt verkregen door toepassing van een cassette of afdekplaat om of voor de bovenrol.

Er zijn ook rolgordijnen met alleen verduisterende stof (zonder geleider). Rolgordijnen met verduisterende stof zijn de beste vorm van binnen zonwering. Vooral met lichte of gemetalliseerde stof. In de regel bestaat de stof uit 2 lagen. Met 3, 4 of 5 lagen (laminatie) wordt de isolerende / zonwerende factor verhoogd. Stof uit een stuk met daarin een verduisterende massa geperst, is niet geheel verduisterend.

Soorten rolgordijnen

Binnen de rolgordijnen heb je verschillende soorten. Zo kan je kiezen uit:

  • Rolgordijn op maat
  • Duo rolgordijnen
  • Transparante rolgordijnen
  • Verduisterende rolgordijnen

Rolgordijn op maat

Rolgordijnen op maat zijn rolgordijnen die speciaal voor u op maat worden gemaakt. U bepaalt zelf hoe breed en hoe hoog het rolgordijn moet worden. Daarnaast bepaalt u de kleur, de stof, de uitvoering en verdere opties. Rolgordijnen op maat zijn ideaal, omdat ze helemaal aansluiten op uw kozijn. Een rolgordijn neemt weinig ruimte in beslag en werkt erg gemakkelijk. Als u kiest voor een rolgordijn op maat dan kunt u lang genieten van uw rolgordijn, omdat maatwerk lang meegaat.

Duo rolgordijn

Stoffen van duo rolgordijnen zijn eigenlijk niet te vergelijken met gewone stoffen van rolgordijnen, omdat duo rolgordijnen voorzien zijn van een dubbele stof in plaats van een enkele stof. De stof van duo-rolgordijnen bestaat uit horizontale banen van dichte stof afwisselend met een vitragestof.

U heeft de keuze uit drie posities:
• Open: voor veel lichtinval, maar wel wat privacy. De banen zijn dan afwisselend om en om zichtbaar
• Half open: voor een beetje lichtinval en privacy, de vitragebanen zijn nu voor de helft zichtbaar
• Dicht: u heeft geen directe lichtinval, maar wel voldoende privacy. Alleen de dichte stoffen zijn nu zichtbaar

Transparante rolgordijnen

Transparante rolgordijnen zijn iets dunner van stof dan semi-transparante rolgordijnen en dat komt, omdat de stof ook transparanter is. Het is de bedoeling dat u door de stof kan kijken en dat betekent dat de stof dus erg doorzichtig is en daarom ook veel licht door laat, de transmissie is dus hoog. Met een transparante stof zorgt u er dus voor dat er veel licht binnenkomt, maar ook hier wordt de scherpte van de zon er wel uitgehaald.

Transparante rolgordijn zijn geschikt voor kamers waar u veel licht naar binnen wilt laten komen, maar de privacy minder belangrijk is. Denkt u bijvoorbeeld aan een keuken, een raam die grenst aan uw achtertuin of een werkkamer. Ook als uw woonkamer niet op de begane grond is en mensen niet direct langs uw raam lopen dan is een transparant rolgordijn ook erg geschikt voor in de woonkamer.

Verduisterende rolgordijnen

Verduisterende rolgordijnen hebben een transmissie van 0%, oftewel er wordt helemaal geen licht doorgelaten. Wanneer u uw verduisterende rolgordijn naar beneden doet, maakt u de kamer volledig donker. De verduisterende rolgordijnen laten naast licht ook geen beelden door. Van buiten kan dus niet worden gezien of er iemand thuis is en wat er gebeurt. De verduisterende stoffen zijn verduisterend dankzij een speciale, doorzichtige coating die aan de buitenkant van de stof zit.

Verduisterende rolgordijnen zijn geschikt voor kamers waar u geen lichtinval en ook helemaal geen inkijk wilt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld slaapkamer en badkamer. Onze verduisterende rolgordijnen zijn dankzij de coating namelijk ook geschikt voor vochtige ruimtes.